YUKARI

Sürdürülebilir Yaşam

Eklenme Tarihi: 27 Aralık 2016

Hayvanlar âleminden hayatı kolaylaştıran tasarımlar

  • Hayatımızı kolaylaştırmak için hayvanların hangi özelliklerini örnek aldığımızı hiç düşündünüz mü?

    Hayvanların doğuştan gelen bazı özellikleri onların daha hızlı ilerlemesini, daha iyi bir avcı olmasını ve hayatta kalmalarını sağlayabilir. Tabii ki biz insanlar da bu özellikleri kendimize örnek alıyor ve hayatımızı kolaylaştırmak için kullanıyoruz. Doğadan ilham alan tasarımlarda bugünkü konuklarımız çita ve ahtapot.

    - Karada en hızlı hayvan olan çitanın elinden kurtulmak kolay değil. Bu avcı çok hızlı koşabiliyor çünkü çitanın açık duran pençeleri, gevşek zeminleri bile rahatlıkla kavrayabilmesini sağlıyor. Böylece saatte 100 km hızla koşan çitalar sarsılmadan ilerleyebiliyor. Pistlerin çitası olan atletler de, özel tasarımlı ayakkabılar kullanıyorlar. Bu ayakkabıların özel tabanları, pisti rahatlıkla kavrıyor. Tıpkı çitanın pençesinin zemini tutması gibi… Böylece atlet pistte daha kolay ve daha hızlı ilerliyor.

    - Salyangozlar ve ahtapotların minik vantuzları, bu canlıların ıslak ortamda rahat hareket etmesini sağlıyor. Salyangozlar, dalgalar tarafından sürüklenmemek için kayalara yapışıyor. Ahtapotlarsa onlarca minik vantuzu hem bir yerlere tutunmak hem de avlarını kavramak için kullanıyorlar. Günlük hayatta ve büyük inşaat projelerinde kullandığımız vantuzlar da benzer prensiple çalışıyor. Cama bir şey tutturmak veya dev cam plakaları taşımak için kullanılan vantuzlar, iç ve dış basınç farkından dolayı cam yüzeye kolaylıkla yapışıyor ve kolay kolay ayrılmıyor.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu