YUKARI

Enerji

Eklenme Tarihi: 12 Haziran 2017

Yenilenebilir enerji 2016’da yeni rekorlar kırdı

  • REN21'in yayınladığı "Yenilenebilir Enerji 2017: Küresel Durum Raporu"na göre 2016 yenilenebilir enerjide yeni rekorların yılı oldu. Rapordaki veriler, maliyetlerdeki düşüşün olumlu etkisiyle artan yatırımlara rağmen, Paris Anlaşması hedeflerine ulaşmak için daha gidilecek çok yol olduğunu vurguluyor.

    REN21 (Renewable Energy Policy Network for the 21st Century), Yenilenebilir Enerji 2017: Küresel Durum Raporunu yayınladı. Rapora göre 2016 yılında, yenilenebilir enerji kurulum rakamlarında 2015’te olduğu gibi rekorlar kırıldı. Maliyetlerdeki düşüş ise, daha az yatırımla daha fazla yenilenebilir enerji kapasitesinin hayata geçmesini sağladı. Rapora göre, 2017 yılında, yüzde 23 daha az yatırımla, 167 GW’lık yenilenebilir enerji kapasitesi kuruldu.

    Raporda Türkiye’deki yenilenebilir enerji yatırımlarıyla ilgili bilgilere de yer veriliyor:

    Endonezya ile birlikte, jeotermal kurulumunda dünya lideri konumunda bulunan Türkiye, 2016’da 197 MW jeotermal kurulu gücünü sisteme ekledi.
    Türkiye, 2016 yılında rekor kırarak, 1,4 GW yeni rüzgar kapasitesini sisteme ekledi, rüzgar kurulu gücü 2016 yılı sonu itibarıyla 6,1 GW seviyesine ulaştı.
    Türkiye, 2016 yılı sonu itibarıyla, solar ısıtma sistemleri alanında Çin ve ABD’den sonra, dünya üçüncüsü konumunda bulunuyor.
    Türkiye, 2016 yılında sisteme 0,8 GW yeni hidroelektrik kapasitesi ekledi, toplam kapasite 26,7 GW seviyesine ulaştı.
    Türkiye, 2016 yılında elektriğinin yüzde 33’ü yenilenebilir enerjiden karşıladı.

    Rapordan diğer satır başlarına göz atarsak…

    Kurulu yenilenebilir enerji kapasitesindeki artış 2016’da yeni rekorlar kırdı
    Toplam küresel kapasite, 2015’e göre %9 artarak yaklaşık 2.017 GW’a ulaştı. Hesaplanan güneş enerjisi kapasitesi yaklaşık %47 artarken, bunu %34’le rüzgar ve %15,5’le hidroelektrik takip etti.

    Yenilenebilir enerjide maliyetler düşüyor
    Danimarka, Mısır, Hindistan, Peru ve Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki son anlaşmalarla, birim fiyat KW başına 0,05 dolar seviyelerinin altını gördü. Bu rakam, söz konusu ülkelerdeki fosil yakıt ve nükleer enerji kaynaklı üretimlerden daha uygun maliyet anlamına geliyor. 

    Küçük şebekeler ve bağımsız sistemler için pazar hızlı bir şekilde gelişiyor 
    Mobil teknolojiler tarafından desteklenen Yaptıkça Öde Sistemli (PAYG-Pay As You Go) iş modelleri hızla artıyor.  PAYG sistemindeki güneş firmalarına yapılan ve 2012’de 3 milyon dolar olan yatırım tutarı 2015’te 158 milyon dolara ve 2016’da 223 milyon dolara yükseldi.

    Genel tablo iyi olsa da enerji dönüşümünün Paris Anlaşması’nın amaçlarını başarıya ulaştıracak kadar hızlı gelişmesi gerekiyor
    Yatırımlar devam ediyor ancak yoğunlukla rüzgar ve güneş enerjisine odaklanılıyor. Küresel ısınmayı 2C’nin altında tutmak için ise yatırımların bütün yenilenebilir enerji teknolojilerine yayılması gerekiyor.

    Ulaştırma, ısıtma ve soğuma sektörleri, enerji sektörünün gerisinde kalmaya devam ediyor 
    Isıtma ve soğutma sektörlerinde yenilenebilir teknolojilerin dağılımı, bu pazarın tekil ve dağıtılmış yapısının gerisinde kalıyor. Ulaştırma sektörünün yenilenebilir temelli dekarbonizasyonu ise henüz ciddi bir şekilde değerlendirilmiyor ya da önceliklendirilmiyor. Elektrikli araç satışındaki ciddi büyümeye rağmen, bu araçların yenilenebilir enerjiyle çalıştırılmasını garanti altına almak için pek çok şey yapılması gerekiyor.

    Fosil yakıt sübvansiyonları ilerlemeyi önlemeye devam ediyor 
    Küresel olarak fosil yakıt ve nükleere verilen sübvansiyonlar, yenilenebilir teknolojilere verilenden daha fazla. 2016’nın sonunda elliden fazla ülke kömür sübvansiyonlarını kademeli olarak durdurma sözü vermiş olsa da bu konuda daha iddialı adımlar atılması gerekiyor.

    Raporun özetine ulaşmak için lütfen tıklayın.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu