YUKARI

Enerji

Eklenme Tarihi: 20 Mayıs 2017

Araç şarj eden yollar geliyor

  • Qualcomm'un Fransa'da açtığı deneme yolu, elektrikli araçları seyir halindeyken şarj ediyor.

    Gelecek senaryolarının vazgeçilmezi elektrikli araçların kullanım ortanı arttıkça, şarj istasyonları da gelişiyor. Mevcut durumda rastladığımız şarj istasyonları genelde klasik benzin istasyonları gibi yol kenarında ve birkaç aracın birlikte faydalanabileceği şekilde kuruluyor. Araçlar park halindeyken şarj ediliyor. Araç şarj edilirken geçen süre 30 dakikadan başlayıp 12 saate kadar çıkabildiği için, bu işlemi daha hızlı ve pratik hale getirmenin yolları aranıyor.

    Peki ya araçlar yollarına devam ederken bir yandan da şarj edilebilselerdi? Qualcomm’un geliştirdiği dinamik şarj teknolojisiyle (DEVC) araçlar yolda seyrederken eşzamanlı olarak şarj olabiliyor.

    Qualcomm’un paylaştığı bilgiye göre, yolda şarj teknolojisi kablosuz şarj teknolojisine dayanıyor. Firmanın daha önce lanse ettiği Qualcomm Halo kablosuz elektrikli araç şarj teknolojisi (wireless electric vehicle charging technology - WEVC) sayesinde araçlar park ettikleri yerde, ekstra bir istasyon bağlantısına gerek duymadan şarj edilebiliyorlardı. İşte bu kablosuz şarj teknolojisi şimdi de dinamik versiyonuyla yollara uyarlandı.

    Seyir halindeyken araç şarj eden yollar, elektrikli araçların şarj süresini kısaltıyor.
    (Görseller Qualcomm internet sitesinden alınmıştır.)

    Qualcomm 100 metrelik deneme yolunu Fransa’da kurmuş durumda. FABRIC adlı bu yolda seyreden elektrikli araçlar hareket halindeyken 20 kW’a kadar şarj olabiliyor. Yapılan denemeler bu yolda seyreden iki aracın eşzamanlı olarak şarj edilebildiğini gösteriyor. Sene sonuna kadar devam edecek verimlilik testlerinde iki elektrikli Renault Kangoo’yla denemeler yapılıyor.

    Özellikle sürücüsüz araçların yaygınlaşmasıyla şehirlerarası yolların bir kısmı Qualcomm Halo™ teknolojisine uyarlanabilir ve kamyon gibi nakliye araçları şarj vermeden yollarına devam edebilir.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu