YUKARI

İklim Değişikliği

Eklenme Tarihi: 09 Temmuz 2017

İklim değişikliği şehir havalarını nasıl etkileyecek?

  • Climate Central’ın yayınladığı interaktif harita iklim değişikliğinin şehirlerin hava durumuna etkilerini net şekilde gösteriyor. Haritaya göre karbon emisyonları bu şekilde devam ederse 2100 yılına kadar İstanbul'un sıcaklığı Kahire'ye yaklaşabilir.

    İklim değişikliğinin en çok hissedilen sonuçlarından biri, mevsim normallerinin çok üzerinde seyreden hava sıcaklıkları. Aşırı sıcak havaların en çok hissedildiği alanlarsa şehirler. Kentsel ısı adaları ve yükselen nüfus, şehirlerin kırsal alanlara göre yaklaşık 7,8°C daha sıcak olmasına yol açıyor. Şu anda dünya nüfusunun %54’ü şehirlerde yaşıyor ve şehir nüfusunun 2050’ye kadar 2,5 milyara ulaşması bekleniyor. Durum buyken, şehirlerdeki yüksek hava sıcaklıkları halk sağlığını ciddi boyutlarda etkileyecek hale geliyor.

    Climate Central’ın Dünya Meteoroloji Örgütü (World Meteorological Organization - WMO) ile birlikte hazırladığı interaktif harita, şehirlerin gelecekten ne kadar sıcak olacağını karşılaştırmalı olarak gösteriyor. Harita bir şehrin gelecekteki ortalama en yüksek hava sıcaklığını, başka bir şehrin bugünkü sıcaklığıyla karşılaştırıyor. Hesaplamaların sonucunda bazı şehirler tamamen farklı bir sıcaklık bölgesine geçiyor.

    Örneğin emisyonlar bu şekilde artmaya devam ederse, İstanbul’un 27,4 °C olan sıcaklığının 2100 yılına kadar 33,7 °C’ye çıkacağı tahmin ediliyor. Bu da İstanbul’un Kahire kadar sıcak olması anlamına geliyor.


    Bununla beraber emisyon artışı daha makul bir seviyede seyreder, yani 2100 yılına kadar emisyonlar yarıya indirilir, Paris Zirvesindeki küresel ısınmanın 2 °C ile sınırlı kalması hedefi gerçekleşirse… Bu durumda İstanbul’daki sıcaklıkların daha az artması ve bugünkü Atina değeri olan 30,9 °C’ye çıkması bekleniyor.


    Haritaya göre, ortalama kara sıcaklığının 4,8°C artması bekleniyor fakat bazı şehirler bu rakamın çok üzerinde sıcaklık artışı yaşayabilir: Sofya, Üsküp, Belgrad, Madrid, Bükreş, Erivan, Zagrep, Saraybosna, Ljubljana ve Budapeşte bu listenin ilk 10 sırasında yer alıyor. 

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu