YUKARI

Sürdürülebilir Yaşam

Eklenme Tarihi: 31 Ağustos 2017

Karbon sıfırlayan şehir ağacı

  • Kent mobilyası şeklinde tasarlanan CityTree, 275 ağaçlık bir orman kadar karbon sıfırlayabiliyor.

    Hava kirlilik derecelerinin dünyanın pek çok şehrinde alarm düzeyine ulaşması, bu konudaki yenilikçi çözümlere duyulan ihtiyacı da artırıyor. Dünya gazetesinde Didem Eryar Ünlü’nün köşesinde gördüğümüz akıllı ağaç da işte tam böyle bir tasarım.

    2014’te kurulan Green City Solutions adlı firmanın geliştirdiği tasarımın adı CityTree. Fotoğrafta da göreceğiniz gibi CityTree yani Şehir Ağacı, bildiğimiz ağaçlardan biraz farklı. Bu ağacı 3 metre genişliğinde, 4 metre yüksekliğinde ve 60 cm derinliğinde bir pano gibi düşünebiliriz. Panonun üzerindeki özel bir yosun türü, atmosferdeki nitrojen dioksit ve ozonu emerek havanın temizlenmesine yardımcı oluyor.


    Green City Solutions’un sitesinde paylaşılan bilgilere göre, bir tane CityTree, yılda yaklaşık 240 tonluk karbon emisyonunu sıfırlayabiliyor. Bu rakam da yaklaşık olarak 275 ağaçlık bir ormanın sıfırladığı karbona karşılık geliyor. 
    Ürünün tasarımcıları, CityTree’nin üretimi aşamasındaki karbon ayak izine de özellikle dikkat ettiklerini belirtiyorlar. Bu amaçla üretimde geri dönüşümlü malzemeler kullanılıyor. Yılda yaklaşık 240 tonluk karbon emisyonunu sıfırlayabilen CityTree’nin üretimdeki karbon ayak izi sadece 4 ton. 

     
     
    Nesnelerin İnterneti (IoT) mantığıyla çalışan CityTree, üzerindeki sensörler aracılığıyla iklimsel ve çevresel veriyi toplayabiliyor. Böylece üzerindeki bitkinin ihtiyaçlarını anlayarak buna göre hareket edebiliyor. Bu ihtiyaçları ise yine doğal bir yoldan karşılıyor: Üzerindeki güneş panelleriyle enerji üretiyor ve yağmur suyunu biriktiriyor. 

    CityTree’nin kendi kendine yeten yapısı, bu ağaçların şehir içi şarj istasyonu veya wi-fi noktası olabilmesine imkan tanıyor. Panoya eklenen bir bank, CityTree’yi gölge sunan bir şehir mobilyasına dönüştürüyor. Son olarak, bankın maliyetini de dengeleyebilmek için, CityTree bir reklam panosuna dönüşebiliyor. 

    CityTree’nin uygulandığı ülkeler arasında şimdilik Norveç, İtalya, Fransa, Almanya, Belçika, Makedonya ve Hong Kong bulunuyor. Ormanların tüm faydaları düşünüldüğünde, CityTree’nin tam olarak ağaç yerine geçmesi tabii ki mümkün değil. Bununla beraber, kronik hava kirliliğinin etkilerinin bertaraf edilmesinde, birkaç ağacın yaşayacağı alanda 275 ağaçlık hava temizleyebilen CityTree’den faydalanılması mümkün olabilir.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu