YUKARI

Sürdürülebilir Kalkınma

Eklenme Tarihi: 01 Temmuz 2017

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri: Hedefler için Ortaklıklar

  • On yedi numaralı Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi olan Hedefler için Ortaklıklar, sürdürülebilir kalkınma için küresel işbirliğine canlılık kazandırmaya odaklanıyor. 

    Günümüz dünyasında ülkeler ve kurumda, tüm zamanlardan daha fazla birbiriyle bağlantılı hale gelmiş durumda. İşte bu nedenle, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ancak küresel ortaklık ve işbirliği için güçlü taahhüt ile gerçekleştirilebilir. 

    Gelişmekte olan ülkelerin borçlarını yönetmelerine yardım edecek politikaların koordine edilmesi ve en az gelişmiş ülkelere yatırımların teşvik edilmesi, sürdürülebilir büyüme ve kalkınmanın başarılmasında hayati önem taşıyor. Ayrıca, uluslararası ticaretin geliştirilmesi ve gelişmekte olan ülkelerin ihracatını artırmalarına destek verilmesi, adil ve açık, herkesin yararına olan, evrensel kurallara dayalı ve hakkaniyetli bir ticaret sistemini oluşturulması gerekiyor.
     

    Gerçekler:

    - Gelişmiş ülkelerin sağladığı resmi kalkınma yardımları 2000 ile 2014 arasında %66 oranında arttı.
    - Bununla beraber, çatışmalar veya doğal afetlerin yarattığı insani krizler nedeniyle, mali kaynak ve yardım talepleri artmaya devam ediyor.
    - Birçok ülke, büyüme ve ticareti teşvik etmek için Resmi Kalkınma Yardımlarına ihtiyaç duyuyor. 

    Hedefler: 

     
    - Vergi ve diğer gelir hasılatını toplamada yurt içi kapasiteyi geliştirmek için, gelişmekte olan ülkelere uluslararası destek yolunu da içerecek şekilde, yurtiçi kaynak akışkanlığının güçlendirilmesi.
    - Gelişmiş ülkelerin çoğunun gelişmekte olan ülkelere yapacağı Resmi Kalkınma Yardımı (RKY) için ayrılan gayri safi milli hasıla (GSMH) payını 0,7’ye ve En Az Gelişmiş Ülkelere yapacağı Resmi Kalkınma Yardımı (RKY) için ayrılan gayri safi milli hasıla (GSMH) payını da yüzde 0,15 ila 0,20’ye ulaştırma taahhütleri dâhil, Gelişmiş ülkelerin resmi kalkınma yardımına ilişkin taahhütlerini tam olarak gerçekleştirmesi; RKY sağlayıcılarının, En Az Gelişmiş Ülkelere yönelik en az yüzde 0,20 RKY/GSMH hedefi koymayı değerlendirmeleri için teşvik edilmesi.
    - Gelişmekte olan ülkeler için çeşitli kaynaklardan ilave finansal kaynakların seferber edilmesi.
    - Gelişmekte olan ülkelere, borç finansmanı, borç hafifletme ve borçların yeniden yapılandırılmasını güçlendirmeyi hedefleyen eşgüdümlü politikalardan uygun olanı aracılığıyla, uzun vadeli borç sürdürülebilirliğini sağlamaları için yardım edilmesi ve borç yükünü azaltmak için ağır borç yükü altındaki yoksul ülkelerin dış borçlarının üzerine gidilmesi.
    - En Az Gelişmiş Ülkeler (EAGÜ) için yatırım teşvik sistemlerinin kabul edilmesi ve uygulanması.
    - Bilim, teknoloji ve inovasyona erişim üzerine Kuzey-Güney, Güney-Güney ve üç taraflı bölgesel ve uluslararası işbirliğinin artırılması ve özellikle BM seviyesinde olmak üzere mevcut mekanizmalar arasında daha iyi koordinasyonun sağlanması ile küresel teknoloji kolaylaştırma mekanizması aracılığıyla karşılıklı anlaşılan koşullarda bilgi paylaşımının geliştirilmesi.
    - Çevreye duyarlı teknolojilerin, karşılıklı anlaşmayla ayrıcalıklı ve öncelikli koşulları da içerecek şekilde, avantajlı şartlarla gelişmekte olan ülkelerde geliştirilmesinin, bu ülkelere transferinin, yayılmasının ve yaygınlaştırılmasının desteklenmesi.
    - 2017'ye kadar, EAGÜ'ler için Teknoloji Bankası ile bilim, teknoloji ve yenilikçilik mekanizmasının tamamen operasyonel hale getirilmesi ve bilgi ve iletişim teknolojileri başta olmak üzere kolaylaştırıcı teknolojilerin kullanımının artırılması.
    - Gelişmekte olan ülkelerde SKH'lerin tamamının uygulanması için ulusal planları desteklemek üzere, Kuzey-Güney, Güney-Güney ve üç taraflı işbirliği de dahil, etkili ve hedef odaklı kapasite geliştirmenin uygulanması için uluslararası desteğin artırılması.
    - Doha Kalkınma Gündemi altında yürütülen müzakerelerin sonuçlandırılmasını da kapsayacak şekilde DTÖ çatısı altında evrensel, kurallara dayalı, ayrımcı olmayan ve eşitlikçi bir çoktaraflı ticaret sistemine geçilmesi
    Gelişmekte olan ülkelerin ihracatlarının, 2020'ye kadar özellikle EAGÜ'lerin küresel ihracattaki payını iki katına çıkarma anlayışıyla, önemli miktarda artırılması.
    - Dünya Ticaret Örgütü kararlarına uygun olarak, tüm EAGÜ'ler için gümrükten ve kotadan muaf piyasa erişimi uygulamasının, süreklilik arz edecek şekilde ve  EAGÜ'lerden ithal edilen ürünlere uygulanabilir ayrıcalıklı menşei kurallarının şeffaf ve basit olmasının sağlanması da dâhil olmak üzere, vaktinde gerçekleştirilmesi ve piyasa erişiminin kolaylaştırılmasına katkıda bulunulması.
    - Politika işbirliği ve tutarlılığını da içerecek şekilde küresel makroekonomik istikrarın geliştirilmesi.
    - Sürdürülebilir kalkınma için politika tutarlılığının geliştirilmesi.
    - Her ülkenin, yoksulluğu ortadan kaldırma ve sürdürülebilir kalkınma politikaları tesis etme ve uygulamadaki politika alanına ve liderliğine saygı duyulması.
    - SKH'lere ulaşılmasını tüm ülkelerde, özellikle gelişmekte olan ülkelerde desteklemek üzere, bilgiyi, uzmanlığı, teknolojiyi ve finansal kaynakları paylaşan ve seferber eden çok paydaşlı ortaklıklar tarafından tamamlanan Sürdürülebilir Kalkınma için Küresel Ortaklıkların artırılması.
    - Ortaklıkların deneyim ve kaynak sağlama stratejileri üzerine bina edilen etkili kamu, kamu-özel ve sivil toplum ortaklıklarının teşvik edilmesi ve desteklenmesi.
    - 2020’ye kadar, gelir, cinsiyet, yaş, ırk, etnik köken, göçmen statüsü, engellilik, coğrafi konum ve ulusal bağlamda geçerli diğer özelliklere göre ayrıştırılmış yüksek kaliteli, zamanlı ve güvenilir verilere ulaşılabilirliğin büyük ölçüde artırılması için en az gelişmiş ülkeleri ve gelişmekte olan küçük ada devletlerini içeren gelişmekte olan ülkelere yönelik kapasite geliştirme desteğinin artırılması.
    - 2030’a kadar, GSYH'yı tamamlayan sürdürülebilir kalkınma ilerlemesi için önlem geliştirilmesine yönelik mevcut girişimlerin artırılması ve gelişmekte olan ülkelerde istatistiki kapasite geliştirmenin desteklenmesi.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu