YUKARI

Sürdürülebilir Yaşam

Eklenme Tarihi: 04 Nisan 2018

Her mahalleye geri dönüşüm

  • Amsterdam’daki WASTED, plastik atık toplamak için kurduğu ödüllendirme sistemiyle geri dönüşümü teşvik ediyor, toplanan malzemelerden kent mobilyaları üretiyor.

    Dayanıklı, pratik, ekonomik... Plastik malzemeler bu avantajlarıyla günlük hayatta karşılaştığımız neredeyse her üründe kullanılıyor. Bununla beraber bu avantajlardan faydalanmanın bir bedeli de var: Çevre kirliliği. Plastik atıklardan kurtulmak, kendi kendine çözünebilen organik atıkların yok olmasından çok daha zor. Örneğin plastik şişelerin doğada yok olması yaklaşık 450 yıl sürüyor. Oysa plastik malzemeyi yeniden kullanarak ve sonrasında geri dönüştürerek bu senaryo için daha iyi bir alternatif son yazmak mümkün.

    Atıkların geri dönüşümü denince, büyük çaplı tesis yatırımlarından, toplumda yapılan bilinçlendirme çalışmalarına kadar geniş bir yelpaze akla geliyor. Hollanda’daki WASTED, işte bu geniş yelpazeyi mahalle ölçeğine taşıyor.

    Küresel şehir sorunları için yerel çözümler sunmayı amaçlayan Cities Vakfı’nın projesi olan WASTED, geri dönüşüm konusunda çok boyutlu bir bilinçlendirme çalışması yürütüyor. WASTED kendisini, plasik atıkların değer kazanarak geri dönüştürülmesi için çalışan bir mahalle laboratuvarı olarak tanımlıyor. Sistem aşağıdaki mantıkla çalışıyor:

    - Mahalle sakinlerinden ve mahalledeki işletmelerden plastik atıklar toplanıyor.
    - Mahalle sakinleri, getirdikleri her torba plastik atık için puan kazanıyor.
    - Bu puanlar biriktikçe jetona dönüşüyor.
    - Mahalleliler jetonlarını mahalledeki işletmelerden alışveriş yapmak için kullanabiliyor.
    - Toplanan plastikler laboratuvarda üretimi ve uygulanması kolay modüler küplere dönüştürülüyor. 
    - Lego mantığıyla kullanılan bu küplerle bank, çiçeklik gibi kent mobilyaları üretilebiliyor.
    Sistemi beslemek için hem herkesi bilgilendiren eğitimler hem de plastiklerin geri dönüştürüldüğü atölyeler düzenleniyor: 

    - Eğitimlerde geri dönüşümle ilgili bilgiler kadar plastik tüketiminin azaltılmasına yönelik öneriler de paylaşılıyor. Katılımcılar plastik tipleri hakkında farklı bilgiler edindikçe hem daha doğru plastik alternatiflerini tercih etmeye hem de atıkları daha verimli dönüştürebilmeye başlıyorlar. 
    - Atölyelerdeyse katılımcıların evlerinden getirdiği plastik malzemelerle WASTED küpleri yapılıyor. 
    - Ayrıca mahalledeki okullarla işbirliğine gidilerek geleceğin karar vericileri bilinçlendiriliyor, farklı mahallelerde yeni atölyeler kurmak hedefleniyor.

    WASTED tüm bu çalışmalarla hem plastikleri geri dönüştürerek çevreyi korumayı hem de daha temiz, daha bilinçli ve birbirinden haberdar bir mahalle ortamı yaratmayı amaçlıyor. Dünyanın farklı köşelerinde farklı ölçeklerde uygulanabilecek bu tarz projeler, geri dönüşümü yaygınlaştırmak ve şehir hayatını daha sürdürülebilir ve kendine yeten hale getirmek konusunda önemli bir adım atılmasını sağlıyor.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu