YUKARI

Sürdürülebilir Yaşam

Eklenme Tarihi: 25 Aralık 2017

Bu tavuklar laboratuvardan

  • Geçtiğimiz yıl dünyanın ilk laboratuvar ortamında üretilmiş köftesini lanse eden Memphis Meat, ürün gamını genişletiyor. Şimdi sıra ördek ve tavukta.

    Öncelikle başlık sizi korkutmasın. Tavuklarımız laboratuvardan fakat yapay değiller. Şimdi gelelim detaylara:

    Yemek trendleri değişiyor, insanlar daha sağlıklı beslenme modellerini benimsemeye çalışıyor. Beslenme alışkanlıklarında kendisine her zaman yer bulan gıdalardan biriyse et. Kalitesi, fiyatı, kişi başına düşen miktarı, pişirme ve servis yöntemleri değişse de, et menülerdeki yerini koruyor. Dünya Gıda Örgütü’nün paylaştığı rakamlara göre, 2001-2014 arasında dünyada et üretimi %15, tavuk üretimi %71 arttı. 
     
    Üretim ve alışkanlık kısmı bu şekilde fakat işin bir de bütçe, çevresel sorunlar ve sağlık kısmı var. Nüfus bu şekilde artarken etin herkes için ulaşılabilir olması gittikçe zorlaşıyor. Metan gazı emisyonlarının en önemli kaynakları arasında yer alan endüstriyel et üretimi ise iklim değişikliğine yol açıyor. Özetle et ve sürdürülebilirlik kelimeleri aynı cümle içinde pek kullanılamıyor.
     
    Bu sorunlarla başa çıkmak ve eti sürdürülebilir kılmak amacıyla yola çıkan Memphis Meat, geçtiğimiz yıl dünyanın ilk laboratuvar ortamında üretilmiş köftesini lanse etmişti. Memphis Meat’in yeni ürünleri ise kümesten geliyor: Ördek ve tavuk. Yeni ürünler şimdilik portakallı ördek ve güney usulü kızartılmış tavuk olarak hazırlanıyor.
     
    Memphis Meat, ürettiği eti hayvanlardan değil, hayvanların kas hücrelerinden sağlıyor. İşlenen hücreler çoğaltılarak yenilebilir hale getiriliyor. Üretimde hayvanlara zarar verilmediği gibi, endsütriyel et üretiminin yan etkileri de bertaraf ediliyor. Örneğin daha az su ve enerji tüketiliyor, hayvancılık nedeniyle toprakların verimsizleşmesinin önüne geçiliyor.
     
    Memphis Meat şimdilik, özellikle et yemeyi sevip, etin nasıl üretildiğiyle sorunu olanlara hitap ediyor gibi görünebilir fakat yatırımcılar bu konuda önemli bir potansiyel görüyor. 2015’te kurulan girişime bu yıl Bill Gates, Richard Branson gibi isimlerin yanı sıra Cargill’in yatırım yapmış olması da bunu gösteriyor.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu