YUKARI

Sürdürülebilir Yaşam

Eklenme Tarihi: 16 Nisan 2018

Adidas, okyanus plastiğinden ürettiği ayakkabıdan 1 milyon sattı

  • Adidas, okyanus plastiğinden ürettiği ayakkabı satışlarında 1 milyon eşiğini aştı.

    İki yıl önce okyanus kirliliğiyle mücadele eden bir STK olan Parley ile işbirliğine giden Adidas, plastik kirliliğini önlemek için üç adımlı bir strateji izliyor:

    1- Plastik poşet, mikro plastik gibi bileşenleri kullanmamak, tedarik zincirini sıfırdan üretilmiş plastiklerden arındırmak.
    2- Plastik atıkların okyanusa karışmasını önlemek.
    3- Eko-inovasyonla yeni ürünler geliştirmek.

    Adidas CEO'su Kasper Rorsted, geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada bu stratejinin net sonuçlar verdiğini ve 2017 yılında okyanus plastiğinden yapılan ayakkabı satışlarında 1 milyon adete ulaştıklarını belirtti. Rorsted, 2018 yılında bu rakamların artmasını beklediklerini de söyledi.Yılda satılan 450 milyon ayakkabının yanında 1 milyon mütevazı bir rakam gibi görünse de, başlangıç için önemli bir psikolojik eşik böylece aşılmış oldu.

    Adidas geri dönüştürülmüş malzemeden ürettiği bu ayakkabılar için gerekli ham maddeyi Parley'den temin ediyor. Bir ayakkabının üretilmesi için 11 plastik şişe gerekiyor. Okyanus plastiğinden üretilen bu ayakkabıların ambalajları da plastik yerine kağıttan üretiliyor. Ayrıca üretim sürecinde mikro plastik kullanılmıyor. (Okyanus ve denizlere karışan mikro plastikleri balıklar yem sanıyor. Böylece balıkların sindirim sistemine karışan mikro plastikler besin zincirine giriyor ve pek çok farklı tür için tehlike barındırıyor.)

    Adidas, önümüzdeki altı yılda tüm ürünlerini geri dönüştürülmüş plastikten üretmeyi hedefliyor.  

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu