YUKARI

Sürdürülebilir Yaşam

Eklenme Tarihi: 27 Temmuz 2018

Ambalajlı ürünlere şeker ve tuz oranı etiketleri geliyor

  • Türk Böbrek Vakfı'nın böbrek sağlığının korunması amacıyla ambalajlı gıdalardaki şeker ve tuz miktarına dikkat çekmek amacıyla başlattığı çalışmalar kapsamında etiket içerikleri renklendiriliyor.

    Aşırı tuz ve şeker tüketiminin yol açtığı hastalıklardan korunmak için çalışmalar yürüten Türk Böbrek Vakfı, özellikle böbrek sağlığının korunması amacıyla “Sağlıklı Besinlere Yeşil Işık Yak” kampanyasını başlattı. Kampanyayla, ambalajlı gıdalardaki şeker ve tuz miktarını daha dikkat çekici hale getirmek için renkli etiketler devreye alınacak.

    Anadolu Ajansı’nda yer alan habere göre, gıdanın tuz ve şeker içeriğine göre, ambalajlara trafik ışığı renkleri eklenecek. Örneğin ürünün 100 gramında 22,5 gramdan fazla şeker, 1,5 gramdan fazla tuz olursa ambalajın görünür bir yerine kırmızı damga vurulması zorunlu olacak. 

    Bu damgalar hem tüketicide sağlıklı beslenme konusunda farkındalık yaratacak hem de ürününe kırmızı damga vurmak istemeyen gıda üreticilerini daha sağlıklı ürün formülleri geliştirmeye yönlendirecek.

    Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk’in paylaştığı bilgilere göre, etiket içeriklerinin "trafik ışıkları" şeklinde renklendirmesi için yapılan başvuru Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kabul edilmiş durumda. Gıda şirketlerinin yeni etiketlere uyum sağlaması için 2019 yılı sonuna kadar zamanı var.

    Sağlıklı Besinlere Yeşil Işık Yak etiketleri ne anlama geliyor?

    Her 100 gram yiyecek ve içecekte, 
    Kırmızı: 22,5 gramdan fazla şeker, 1,5 gramdan fazla tuz bulunan ürünler
    Sarı: 5-22,5 gram şeker, 0,9-1,5 gram tuz bulunan ürünler
    Yeşil: 5 gram ve daha az şeker, 0,3 gram ve daha az tuz bulunan ürünler

     

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu