YUKARI

Sürdürülebilir Yaşam

Eklenme Tarihi: 21 Ekim 2018

"Havza: Bir Su Hikayesi" 1 Kasım'da ziyarete açılıyor

  • 1 Kasım'da The Circle'da ziyarete açılacak "Havza: Bir Su Hikayesi" sergisi, su sorunu ve su hakkı üzerine düşünen mimar, tasarımcı ve akademisyenleri bir araya getirerek konuyu tartışmaya açmayı ve Türkiye'deki benzer çözümlere önayak olmayı amaçlıyor. 

    Mimarlık, tasarım ve sanat platformu The Circle, 1 Kasım Perşembe günü "Havza: Bir Su Hikayesi" sergisinin açılışına ev sahipliği yapacak. Profesör David Turnbull'un kurucusu olduğu, son on yıldır Doğu ve Batı Afrika'da etkin ve sürdürülebilir su toplama sistemleri inşa eden PITCHAfrica projesi kapsamında gerçekleştirilen çalışmalardan oluşan sergi 2 Aralık 2018 tarihine kadar devam edecek. Havza, Tasarım Bienali paralel etkinlikleri kapsamında da ziyaretçilere açık olacak.

    "Havza: Bir Su Hikayesi" sergisi, Türkiye'de doğa-insan ilişkisi ve özellikle su kaynakları üzerine çalışmalar yürüten Sinem Dişli'nin "Aşina Olanın İmalatı" adlı video işini de içeriyor. Fırat Nehri'nin yukarıdan çekilmiş halini gösteren ve hiçbir görsel efekt içermeyen bu video, nehrin akışının insanlar tarafından değiştirilmesi sonucunda nehrin birdenbire temas halinde kaldığı topraklar ve canlılarla herhangi bir bağ içermemesinin ulaştığı sürreal boyutları gösteriyor ve bizi, doğanın insan zihnindeki kategorilere uymayan, bir başlangıcı ya da sonu olmayan akışı üzerine tekrar düşünmeye davet ediyor. (Fırat Nehri örneğinde suyun sınırlandırılması ve döngüsel akışkanlığının durdurulması, suyun yüzey alanını genişletmekte ve hızla buharlaşmaya yol açarak, nehrin geçtiği sınırın hemen yanındaki bölgelerde büyük bir kuraklığa sebep oluyor.)

    Sergi kapsamında, su sorunu konusunda farkındalık yaratmaya ve ekolojik çözümler sunmaya yönelik olarak 2 Kasım günü saat 16.30'da İTÜ Taşkışla Kampüsü'nde bir sempozyum da düzenlenecek. David Turnbull'un konuşmasıyla başlayan sempozyuma Selçuk Avcı ve Yüksel Demir (İTÜ), Aslıhan Demirtaş (Kadir Has Üniversitesi), Akgün İIhan (Boğaziçi Üniversitesi), Pınar Mengüç (Özyeğin Üniversitesi), Nevzat Sayın ve Zuhal Ulusoy (Bilgi Üniversitesi) katılacak.
     
    PITCHAfrica: Etkin ve Sürdürülebilir Su Toplama Sistemleri
     
    Afrika'nın bütün kıta nüfusunun ihtiyaç duyduğu suyun 13 katı kadar yağmur alması ve aynı zamanda yaklaşık 400 milyon kişinin güvenli içme suyu erişimine sahip olmaması arasındaki dramatik ilişkiden yola çıkan Profesör David Turnbull kuruculuğundaki PITCHAfrica projesi, su kaynakları konusunda bilinç yaratarak kendine yeten "su toplama sistemleri" kurmayı ve Afrika'daki su kaynaklarını etkin bir şekilde kullanmayı hedefliyor. SU-BANKALARI adını verdikleri sistemi kullanarak su krizinin yaşandığı birçok bölgede su havzaları oluşturan PITCHAfrica, sadece Afrika'da değil, suya ihtiyaç duyulan her yerde okullar, stadyumlar gibi mimari yapıların bir SU-BANKASI'na dönüştürülebileceğine inanıyor ve tek bir coğrafyayla sınırlı olmayan, iyileştirici bir tasarlama-inşa etme biçimi olarak karşımıza çıkıyor.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu