YUKARI

Çevre Koruma

Eklenme Tarihi: 17 Ocak 2019

Okyanuslardaki plastik atık için 1 milyar dolarlık ittifak

  • Plastik ve tüketim ürünlerinin yanı sıra atık yönetimi ve geri dönüşüm alanındaki değer zincirinde yer alan 25’in üzerinde firma önümüzdeki beş yıl içinde denizlerdeki plastik atıkla mücadele için 1 milyar dolarlık kaynak ayıracaklarını taahhüt ederek Plastik Atıkları Sona Erdirmek İçin İttifak çatısı altında bir araya geldi. 

    Birleşmiş Milletler’in paylaştığı bilgilere göre, her yıl 8 milyon ton plastik atık denizlere bırakılıyor. Denizleri kirleten plastik kirliliği, balıkların ve diğer deniz canlılarınının varlığını tehdit ediyor. Üstelik plastik kirliliği sadece denizlerle sınırlı kalmıyor, besin zinciri yoluyla insanlara da ulaşıyor. 
     
    Plastik kirliliği konusunda ülkemizde bu yılın başında yürürlüğe giren plastik poşet düzenlemesi gibi olumlu adımlar atılırken, dünyada da farklı projeler yürütülüyor. 
     
    Bu kapsamda, plastik ve tüketim ürünlerinin yanı sıra atık yönetimi ve geri dönüşüm alanındaki değer zincirinde yer alan 25’in üzerinde firma The Alliance to End Plastic Waste (AEPW-Plastik Atıkları Sona Erdirmek İçin İttifak) çatısı altında bir araya geldi. 
     
    AEPW, plastik atıkların en aza indirilmesi ve kontrolü için gerekli çözümleri geliştirmeyi amaçlıyor. Bu kapsamda, kullanılmış plastiklerin girdi olarak kullanılacağı döngüsel ekonomi çözümlerini de değerlendiriyor.

    1 milyar dolarlık yatırım

     
    AEPW’nin kurucu üyeleri arasında Procter & Gamble, Henkel, Shell, BASF ve ExxonMobil gibi dünya devleri yer alıyor. Kurucu üyeler, önümüzdeki beş yıl içinde denizlerdeki plastik atıkla mücadele için 1 milyar dolarlık kaynak ayıracaklarını taahhüt ediyorlar. Bu miktarın kullanılacağı yatırım alanları arasında ise yeni geri dönüşüm teknolojileri için yapılacak Ar-Ge çalışmaları,  atık toplama ve geri dönüşüm için yapılacak altyapı projeleri, platik kirliliğinin yoğun olarak görüldüğü alanların temizlenmesi gibi başlıklar yer alıyor. 
     
    Bu yatırım alanlarında çalışmalar yapılması, plastik kirliliğinin azaltılması konusunda kuşkusuz faydalı olacak. Bununla beraber uzmanlar, özellikle hızlı tüketim ürünlerinin ambalajları söz konusu olduğunda, geri dönüşüm teknolojileri kadar, yeniden kullanılabilen, tekrar doldurulabilen seçenekler geliştirilmesiyle de fark yaratılabileceğinin altını çiziyor.
     
    Plastik kirliliğinde gidilecek yol uzun, yapılacak iş çok. Bu nedenle hem bu tip taahhütlerin verilmesi ve kaynakların ayrılması hem de plastik tüketimini azaltacak inovasyonlara odaklanılması gerekiyor.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu