YUKARI

Sürdürülebilir Yaşam

Eklenme Tarihi: 08 Nisan 2019

Döngüsel modaya 1 milyon Euro

  • H&M Vakfı'nın modanın gezegene olan etkisini inovasyon yoluyla iyileştirmeyi hedefleyen yarışmasında kazanan tasarımları izlemek size ilham verebilir.
     

    H&M Vakfı tarafından 2015’ten bu yana düzenlenen Global Change Award’un (Küresel Değişim Ödülleri) kazananları belli oldu. 
     
    Döngüsel ekonominin yaygınlaşması amacıyla düzenlenen Global Change Award, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri kapsamında eğitim, su, eşitlik ve gezegen alanlarına odaklanıyor. Bu alanlarda yapılacan inovatif çalışmalarla doğrusaldan döngüsele geçen bir moda endüstrisinin geliştirilmesi ve modanın gezegene olan etkisini inovasyon yoluyla iyileştirmek hedefleniyor. 
     
    Bu yılın kazananları, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi yine yenilikçi, yine dikkat çekici. Laboratuvarda yapılmış vegan deri, ısırgan otundan yapılmış lif, kıyafetleri dijital ortamda tarayarak geri dönüşümünü sağlayan sistem, büyüyen çocuk kıyafeti ve zehirli madde içermeyen biyolojik olarak çözünebilir outdoor kıyafeti dereceye giren projeler arasında yer alıyor.
     
    Kazananların 1 milyon Euro ödülü paylaştığı yarışmada, bu yıl fon toplama platformu Indiegogo da devreye girdi. H&M Vakfı’nın çağrısıyla başlayan fon toplama sürecinde, tüketiciler de diledikleri projeleri destekleyerek döngüsel modaya destek verebilecekler.
     

    182 ülkede 6.640 başvurudan seçilen, bu yılın Global Change Award kazananları şu şekilde:

     
    The Loop Scoop by circular.fashion (Almanya): Kıyafetlerin tasarımdan geri dönüşüme nasıl geldiklerini açıklayan dijital sistem.


    Sane Membrane by dimpora (İsviçre):
    Biyolojik olarak çözünebilir su bazlı outdoor kıyafeti

    Sustainable Sting by Green Nettle Textile (Kenya):
    Kenya'daki çiftçilerin geçimini sağlamak için fırsat yaratan sürdürülebilir moda lifi oluşturmak amacıyla yetiştirilen ısırgan otları

    Clothes that Grow by Petit Pli (İngiltere):
    Çevresel etkiyi azaltırken çocuklarla beraber büyüyen kıyafetler
    Lab Leather by Le Qara (Peru): Mikroorganizmalarla üretilen vegan deri
     
     
    Bu yılki yarışmada, gelişmekte olan pazarlardaki başvuruların çok arttığı görülüyor. Başvuru sayısı dikkate alındığında ülkeler Hindistan, Nijerya, Pakistan, Amerika Birleşik Devletleri, Gana, Bangladeş, Kenya, Birleşik Krallık, Endonezya, 1Güney Afrika olarak sıralanıyor. Tüm başvuruların % 41 'i 25-34 yaş arasındaki gençleden gelmiş. Başvuru yapanlar arasında kadınların oranı 47%, gençlerin oranı ise %34.
     
    Para ödülüne ek olarak, tüm kazananlar Stockholm, New York ve Hong Kong'da düzenlenecek olan, Accenture ve KTH Royal Institute of Technology iş birliğiyle H&M Vakfı tarafından sağlanan bir yıllık inovasyon hızlandırıcı programa katılacak. Program, ayrıca yıl boyunca sanal koçluk erişimi sağlayacak. 

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu