YUKARI

Çevre Koruma

Eklenme Tarihi: 14 Temmuz 2019

Yeşil çocuklarla değişecek dünya!

  • Çevre konusunda yapılan tüm çalışmalarının amacı belli: çocuklarımıza yaşanabilir bir dünya yaratmak. O zaman onların oyununa dahil olmaya ne dersiniz?

    Çevre konusunda yapılan tüm aktivitelerin, yayınların ve farkındalık çalışmalarının amacı belli: çocuklarımıza yaşanabilir bir dünya yaratmak. Onların henüz olmadıkları bir dönemde tükettiğimiz kaynakları yerine koymak, düşündüğümüzden daha fazla zaman alabilir. Ama bize hız kazandıracak harika bir önerimiz var. Çocukları bu oyuna dahil etmek. Oyun evet, çünkü onlar oynamayı severler. Oynayarak her sorunu çözebilirler. Ve çevre ile ilgili farkındalıkları oyunlarla şekillenirse, bir hayat biçimi olarak çevreci olmayı kabul etmeleri kolaylaşır.

    Çok basit oyunlarla işe başlamaya ne dersiniz?

    Elektrik müfettişi!
    Onlara kullandığımız kaynaklarla ilgili bilgilendirin ve evde ona elektrik müfettişi unvanı verin, müdür de olur, general de, polis de... Ama evi ve ev halkının tutumunu gözlemlesin. Çıktığınız odanın ışığını kapatmayı unutuyor musunuz? Tavuk gibi yürüyüp, “Gıt gıt gıdaaak” diye ötmeyi göze alın. Para cezalarını önermiyor uzmanlar ama kumbaraya bir lira atmak da bir fikir olabilir. Onun bu görevine saygı duyun. Bir heyecanla başlayıp oyuna, sonra mızıkçılık yapmayın. Önemli bir iş olduğunu o da hissetsin, siz de hissedin.

    Dönüştürücüler!
    Onlar sever böyle bir isim altında birlikte olmayı. Ailenizi dönüştürücüler ilan edin. Organik çöpleri, camları ve kağıtları ayırabileceğiniz 3 çöp kutusu veya bir mekanizma oluşturun. Bunu bir kural değil, bir keyif, bir başarı hedefi olarak uygulayın. Çöp toplayan insanlara ne kadar büyük bir yardım olduğunu anlatın ona. Etrafınızda dönüşüm kutuları varsa o kutulara birlikte atın ayırdığınız çöpleri. O kutunun, dünyanın kumbarası olduğunu bilsin, yaptığının önemini hissetsin.

    Kullan atma sloganı!
    Bir şeyin tek kullanımlık olması, onun fiyatını düşürüyor elbette ama gözümüzdeki değerini de düşürüyor doğal olarak. Plastik ve kağıt tabaklarla çıkmayın pikniğe, daha çok kullanabileceğiniz harika piknik setleri var. Plastik pipetler yerine, hiç değilse daha kolay çözünebilir kağıt pipetleri kullanın. Çok kullanımlı pipetlerin hijyeni ile ilgili anneler endişeli davranıyor ama sirkeli, karbonatlı bir karışımla temizlenmeleri mümkün. Doğum günü partisi veya yılbaşı için her sene gidip alışveriş yapmayın. Tam tersi, bir hazine sandığı gibi ortaya çıkaracağınız “mutlu anılar sandığı” olsun evinizde. Kağıt fenerleri, süsleri ellerinizle katlayın ve bir sonraki yılın güzel anıları için hazır olsunlar. O da, bu mutluluk sandığını güzel anılarının arasında anımsasın.

    Sihirli fasulye ağacı!
    “Jack fasulye ağacına tırmandı ve orada kocaman bir dev vardı.” Çok klasik bir hikayedir ve eğer okumadıysanız arama motorlarında bir göz gezdirin. Bir küçük fasulyenin pamuklar içinde büyüdüğünü görmek her çocuk için mucizedir. Hepimiz yaptık ve tohumdan çıkan hayata tanıklık ederken, küçük fasulyeler bize eşlik etti. Birlikte büyüttüğünüz bir fasulyeniz olsun. Bir bahçeniz olmayabilir ama birlikte oluşturduğunuz büyük bir saksınız olabilir. Onu sulama görevi onda olursa çok daha iyi.

    Yağmuru biriktirmek!
    Çok yağmurlu bir günde yağmuru biriktirmek, onunla su ile ilgili konuşmak için harika bir fırsat yaratır. Ne kadar çok yağsa da, kutusunda biriken miktarın aslında o kadar da çok olmadığını görür böylece. Çeşmelerimizden akan ve hiç bitmeyecek gibi görünen suyun kaynağıyla ilgili konuşun. Kapkara tablolar çizmeden ama fark ettirerek. Bir dünya küresi alın önünüze ve suyun az olduğu yerleri birlikte bulun. Elleriyle dokunsun.

     Çevreye hediye alalım!
    Özel günlerinize çevre günlerini dahil edin. Nasıl ki anneler gününü kutluyoruz, çevre gününü de kutlayalım evde. Çevre için de bir armağan düşünelim. O da sevinsin. Tüm bu konuşmaların, iletişimin, oyunların zamanla çevre için bir yarara dönüşeceği kuşkusuz ama sizin aranızdaki ilişkiye olumlu etkisini o andan itibaren yaşayacağınızdan emin olabilirsiniz.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu