YUKARI

Sürdürülebilir Yaşam

Eklenme Tarihi: 22 Temmuz 2019

Sürdürülebilirlik konusunda dünyaya örnek 3 şehir neleri iyi yapıyor?

  • Yaşanası şehirler kurmak insanoğlunun elinde... Sürdürülebilir kent çözümleriyle dünyaya örnek olan 5 kentin hangi alanlarda fark yarattığını sizin için özetledik.

    Kopenhag

    Kopenhag, Avrupa’nın yeşil başkenti sayılabilir. Kentin ekolojik gururu ise bisikletler. Çünkü Kopenhag’da bisiklet sayısı, otomobil sayısından çok daha fazla. Bisiklet kullanmak kültürün vazgeçilmez bir parçası. Bu da kente nefes aldıran çok önemli bir etken.

    Kopenhag, 2025 yılında dünyanın ilk karbon-nötr başkenti olmayı hedefliyor ve bu alandaki uygulamaları titizlikle hayata geçiren bir yönetime sahip. Şehir 2010 yılından beri yeşil çatı uygulamalarına ağırlık veriyor. 2019’un sonunda kentteki tüm toplu taşım araçlarının elektrikle çalışıyor olması hedefleniyor. Kopenhag Belediyesi’nin 2025 sonuna dek 100 bin yeni ağaç dikme girişimi var. Evlerden akan suyun temizliği konusunda, dünyanın en sıkı güvence testlerini uyguluyorlar. Rüzgar çiftliği yatırımları ve eğitim sisteminde önemli bir yer alan eğitim yatırımları Kopenhag’ı farkını oluşturan diğer unsurlar olarak özetlenebilir.

    Amsterdam

    Bisiklet kültürünün nasıl büyük bir değişim başlattığını Amsterdam’da görüyoruz. Nüfusun büyük bir yüzdesi işe ya da okula gitmek için bisiklet kullanıyor. Amsterdam eski ve yeninin yan yana ve uyum içinde yaşayabildiğini tüm dünyaya kanıtlıyor. Yerel çiftçiliğin desteklenmesiyle şehirdeki nüfusun organik beslenmesi konusunda çok önemli yatırımlar yapılıyor. Eğitim sistemi ekolojik farkındalığa hizmet ediyor. Çevre dostu malzemelerle üretilmiş giysiler Amsterdam’da kalıcı bir moda anlayışı oluşturmuş durumda. Üretim işlemlerinde zehirli boyaların ve suyu kirletebilecek malzemelerin kullanılmaması ise öncelikli konular arasında... Amsterdam mimari çözümler ile de ekolojik kent olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Sürdürülebilirlik her alanda dikkate alınıyor ve günden güne gelişiyor.

    Stokholm

    Stokholm Avrupa’nın en temiz şehri olarak tanımlanıyor. 2010 yılında Avrupa Yeşil Başkenti Ödülünü kazanan ilk AB şehri olmanın verdiği motivasyonla, sürdürülebilirlik çözümleri hayatın her alanında uygulanıyor. Stokholm, 2050 yılına kadar tamamen yenilenebilir yakıt sistemine geçmiş olmayı hedefliyor ve altyapı tamamen bu hedefe uygun inşa ediliyor. Stockholm, bioyakıt üretmek için kanalizasyonu kullanan dev bioyakıt dönüşüm tesislerine sahip. Tüm bu çalışmalar, Stockholm’ün Akıllı Büyüme Projesinin bir parçası.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu