YUKARI

İklim Değişikliği

Eklenme Tarihi: 22 Temmuz 2019

İklim değişikliğiyle ağaçlar savaşabilir.

  • ETH Zürihli Crowther Lab tarafından yapılan ve Science dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, dünya çapında 0.9 milyar hektarlık bir alanın ağaçlandırılması iklim değişikliğiyle mücadelede başarıya ulaşmamızı sağlayabilir.  

    ETH Zürihli Crowther Lab tarafından yapılan ve Science dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, dünya çapında 0.9 milyar hektarlık bir alanın ağaçlandırılması iklim değişikliğiyle mücadelede başarıya ulaşmamızı sağlayabilir. 

    ETH Zürih'deki Crowther Lab, iklim değişikliğinin doğal kaynaklı çözümlerini araştırıyor. Laboratuvarın yaptığı son çalışmalarda araştırmacılar dünyada ilk kez yeni ağaçların nerede yetişebileceğini ve ne kadar karbon depolayacaklarını gösterdi.

    ABD'nin büyüklüğündeki bir alanı ağaçlandırmak

    Araştırmacılar, mevcut iklim koşulları altında, Dünya topraklarının 4,4 milyar hektar sürekli ağaç örtüsünü destekleyebileceğini hesapladı. Bu şu anda mevcut olan 2,8 milyar hektardan 1,6 milyar daha fazla. Bu 1,6 milyar hektardan 0,9 milyar hektar, insanlar tarafından kullanılmıyor. Bu alan, ABD büyüklüğünde bir alana denk geliyor. Ağaçların olgunlaşmalarıyla birlikte 250 milyar ton karbon depolayabilecekleri hesaplanıyor. Araştırmada, endüstri devriminden bu yana insan faaliyetinin bir sonucu olarak atmosfere salınan 300 milyar ton karbon olduğunun da altını çiziyor.

    ETH Zürih'teki Crowther Lab'ın kurucusu ve çalışmasının ortak yazarı Prof. Thomas Crowther: "Ormanları geri getirmenin iklim değişikliğiyle mücadelede rol oynayabileceğini biliyorduk, ancak bunun etkisinin ne kadar büyük olduğunu bilmiyorduk Çalışmamız orman restorasyonunun bugün mevcut en iyi iklim değişikliği çözümü olduğunu açıkça gösteriyor. Ancak, yeni ormanların olgunlaşması ve doğal potansiyel olarak doğal karbon depolama kaynağı olarak tam potansiyellerine ulaşması için onlarca yıl alacağı için hızlı hareket etmeliyiz.”

    Ağaçlandırma için en uygun alan Rusya’da

    Çalışma ayrıca dünyanın hangi bölgelerinin orman restorasyonu için en uygun olduğunu gösteriyor. En büyük potansiyele sahip 6 ülke şöyle sıralanıyor: Rusya (151 milyon hektar); ABD (103 milyon hektar); Kanada (78.4 milyon hektar); Avustralya (58 milyon hektar); Brezilya (49.7 milyon hektar); ve Çin (40,2 milyon hektar).

    Makalenin tamamını okumak için bu linki tıklayın. 

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu