YUKARI

Sürdürülebilir Yaşam

Eklenme Tarihi: 31 Temmuz 2019

Yeşil elli çocuklarla iyi bir gelecek mümkün!

  • Çocukların toprak ile ilişkisinin güçlendirilmesi ile ilgili çalışmalar hız kazandıkça dünyanın umudu artıyor: Yeşil elli çocuklar çoğalmalı!

    “Hangi dersler var bugün?” sorusuna “Ayıklama, aritmetik, tohum kurutma ve yazma...” yanıtı verilseydi dünya nasıl bir değişime uğrardı hayal edin. Çocukların toprak ile ilişkisinin güçlendirilmesi ile ilgili çalışmalar hız kazandıkça dünyanın umudu artıyor: Yeşil elli çocuklar çoğalmalı!

    Nesli tükenen insanlar

    Evet aslanların, bazı ayıların, kelebeklerin ve arıların nesilleri için alarma geçmeliyiz. Fakat alarm halinde olmamız gereken bir nesil daha var: Yeşil elli çocuklar. Eğitimin içinde, gelecek nesillere çevre tutkusu kazandıracak bahçecilik becerisi dersleriyle/oyunlarınla bu neslin tükenmesini önleyebiliriz.

    The Guardian Gazetesi’nin haberine göre Kraliyet Bahçe Bitkileri Derneği, bahçeyi daha fazla öğrenemediği sürece ülkenin yeşil bir beceri kriziyle karşı karşıya olduğu konusunda toplumu uyarıyor. Derneğin sorumlusu Sue Biggs çocukların doğayla bağlantısının kesildiğini söylüyor ve ekliyor, “Birkaç yıl içinde, bu ülkedeki 22 milyon bahçeyi yaşatacak sayıda bahçıvan olmayacak ve bu da çevresel sorunları kötüleştirecek”.

    Biggs, bahçecilik alanında kariyer yapmanın, eğer desteklenirse bir genç için mükemmel bir fırsat olduğunun altını çiziyor ve bu bakış açısının giderek azaldığını  ifade ediyor.  İngiltere’deki eğitim sisteminin bu konuda eksik kaldığını belirten Biggs, birçok üniversite ve kolej bahçecilik bilimi ve botanik dersleri vermeyi bıraktığını belirtiyor.

    Kariyerim doğada!

    Makalede, gençlerin bahçe, toprak ve tarım konusundaki tutkusunun ateşlenmesinin, toplumsal gelişimde de önemli bir rol oynadığı anlatılıyor. Gelecek ile ilgili sürekli kaygı halinde olan genç insanların bu seçeneği değerlendirilmesinin önemi üzerinde duruluyor.

    Bir çok araştırma, çocukların yiyeceklerinin nereden geldiğini bilmediğini ortaya koyuyor. Doğa ile ilişki geliştirmenin çocuklar ve gezegenin geleceği için çok önemli olduğuna değinilen makalede Biggs, “Londra'daki birçok çocuğun bir bahçesi yok, dış alana erişimi yok, hiçbir zaman toprağı kazıp solucanlar ve böcekler ile karşılaşmamış” diyor.

    Ayrıca onlara problem çözme ve esneklik hakkında da bilgi verir. “Bazen bir bahçede işler plana göre gitmez”

    Yeşil elli bir nesil ve toprağa bağlı bir kariyer konusunda hepimizin yapabileceği bir şeyler olmalı. Ev ortamında veya apartmanların önündeki küçük bahçelerde bile başlangıç yapmak mümkün.

    Bu konuda ortaya konacak projelerin artması çok önemli ve gerekli.

    Düşünsenize, Türkiye’de de tatil dendiğinde akla gelen ilk şey bir deniz veya havuz kenarında olmak ve gün boyu eğlenmek. Çocuklar için deniz de çok faydalı ama bir kaç gün için, fındık hasadı, lavanta hasadı, safran hasadı yapılan eşsiz beldelerden birinde, hayatın bu muhteşem çıktısını deneyimlemek onlara neler katar sizce?

    Yeşil elli çocuklar ile ilgili sunulan ayrıntılı bilgilere bu linke tıklayarak ulaşabilirsiniz. 

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu