YUKARI

İklim Değişikliği

Eklenme Tarihi: 06 Ağustos 2019

İklim değişikliğinde yapay zeka umudu

  • Endüstri 4.0 ile birlikte hayatımıza katılan yenilikçi tanım ve uygulamayı gezegenimiz için çalıştırmanın vakti geldi. Teknolojinin geldiği nokta, beraberinde umudu da getiriyor. 

    Nesnelerin interneti, öğrenen makineler, robotik teknoloji ve yapay zeka... Endüstri 4.0 ile birlikte hayatımıza katılan yenilikçi tanım ve uygulamayı gezegenimiz için çalıştırmanın vakti geldi. Teknolojinin geldiği nokta, beraberinde umudu da getiriyor.

    National Geographic tarafından yayınlanan makaleye göre, teknoloji çözümün önemli bir parçasını teşkil ediyor.

    Makalede incelenen raporda, enerji üretimi, CO2 giderimi, eğitim, güneş jeomühendisliği ve finans dahil olmak üzere makine öğreniminin yaygınlaştırılabileceği 13 alan olduğunu öne sürülüyor. Bu alanlarda, teknolojinin olanakları daha düşük enerji tüketen binalar, düşük karbonlu malzemelerin üretimi, ormansızlaşmanın daha iyi izlenmesi ve yeşil taşımacılık gibi bir çok konuda kullanılabilir. Teknolojinin çözümün ortağı olma potansiyeli var ama gelinen nokta henüz buna uygun değil. 

    Yapay zeka her şeyi çözemez. Ama...

    Makale, makine öğreniminin ve yapay zekanın iklim değişikliği ile mücadeleye yardımcı olabileceği üç yol olduğunu söylüyor.

    1. Daha iyi iklim tahminleri

    İklimle ilgili tüm verilerin bir araya getirilmesi, simülasyonlar ve modellemeler, tahminlerin sonuçlarına olumlu etki edebilir. Tahminlerin doğruluğu sosyo ekonomik düzeyde bir çok faydayı beraberinde getirir. Daha iyi tahminler, yetkililerin bilinçli iklim politikası oluşturmalarına, hükümetlerin değişime hazırlıklı olmalarına ve iklim değişikliğinin bazı etkilerini tersine çevirebilecek alanları ortaya çıkarmaya yardımcı olabilir. Fakat veriler, son dönemde oluşan iklim sapmalarını öngörmede şu an için yeterli değil.

    2. Aşırı hava koşullarının gösterilmesi

    İklim değişikliklerinin gelecekte ortaya koyacağı etkileri gösterebilmek için yapay zekanın olanaklarından yararlanmak mümkün. İklim değişikliğini felaket düzeyinde yaşayan gezegen sakinlerine sonuçları anımsatmak anlamlı değil ama daha fazla insanın değişime karşı daha gerçekçi bir bakış açısı geliştirmesi için öğrenen makinelerin ortaya koyacağı tablolara ihtiyacımız var. Makalenin yazarı Victor Schmidt, “Amacımız, iklim değişikliğinin gerçek olduğuna ikna etmek değil, bunun hakkında daha fazla şey yapmanın gerçek olduğuna inanan insanları elde etmek” diyerek bu konuya çarpıcı bir yorum getirmiş.

    3. Karbon kaynaklarını saptamak

    Hava kirliliğinin kaynağını ve oranını tespit etmek de teknolojinin geldiği nokta ile kolaylaşabilir. Halihazırda santrallerin yakınında CO2 salınımını doğrudan ölçebilen sürekli izleme sistemleri olsa da, küresel bir yaygınlık yok. Bilim insanlarına göre dünyanın her yerinde bu izleme sistemlerinin erişilebilir bir biçimde olması gerekiyor. Yapay zeka, emisyonlarla ilgili düzenli güncellemeler almak için enerji santrallerinin görüntü analizini otomatikleştirebilir.

    Makaleyi ayrıntılı olarak incelemek isterseniz tıklayabilirsiniz.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu