YUKARI

Ekosistemler

Eklenme Tarihi: 25 Ekim 2019

Kum zambağına sahip çıkalım!

  • Ekosistem içinde her bir türün önemi var. Türkiye kıyılarında çokça rastlanan kum zambakları ise yok olma tehdidiyle karşı karşıya.  

    Türkiye’nin kıyı bölgelerindeki kumul alanlarda yayılım gösteren kum zambağının nesli giderek tükeniyor. Ekosistemdeki endemik türleri korumaya yönelik çalışmalara, kum zambağının yaşaması için gerçekleştirilen faaliyetler de eklendi. Son olarak Kocaeli kıyılarındaki kum zambaklarının yaşatılması için bir dizi çalışma başlatıldı.

    Nadir ve pahalı bir tür

    Kumsallarda yetişen soğanlı bir bitki türü olan kum zambağı, içerdiği alkaloidler nedeniyle kozmetik ve ilaç sanayinin gözde hammaddelerinden biri konumunda. Türkiye kıyıları dışında Yunanistan, İtalya ve İspanya’da yetişen kum zambakları, plaj bölgelerinin gönden güne artması ve endemik tür hırsızlığı nedeniyle yok olma tehdidi ile karşı karşıya. Soğanlarının yurt dışına çıkarılmasının yasak olduğu kum zambaklarını koparanlara 60 bin 163 TL ceza uygulanıyor. Kum zambaklarına zarar veren kurumların cezası ise 300 bin 856 TL. Kum zambakları Dünya Doğa Koruma Birliği’nin koruma listesinde yer alıyor.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu