YUKARI

Enerji

Eklenme Tarihi: 31 Ekim 2019

İş yerinde enerji tasarrufunun püf noktaları

  • Bugün 31 Ekim Dünya Tasarruf Günü. Hayatımızın önemli bir kısmını geçirdiğimiz iş yerinde atacağımız küçük adımlarla enerji tasarrufu sağlamak mümkün. Şirketlerde enerji tasarrufunun püf noktalarını sizler için derledik.

    İlki 1924’te gerçekleştirilen Uluslararası Tasarruf Kongresi’nin yapıldığı günden bu yana kutlanan Dünya Tasarruf Günü’nün asıl amacı, birikime teşvik etmek ve ekonomiye her anlamda fayda sağlayacak tasarruf eğilimini artırmaktı. Bugün gelinen noktada ise tasarruf, hayatın her alanında, enerjiden zamana, birçok kaynağın optimal kullanılması olarak tanımlanıyor.

    Blog’umuzun konusuna uygun olarak biz de, Dünya Tasarruf Günü’nde şirketlere özel enerji tasarrufu önerilerini bir araya getirdik. En büyük gider kalemlerinden enerji konusunda yapılacak küçük değişiklikler, sadece şirket maliyetlerinde değil, gezegenin geleceğinde de bir değişim yaratacak. İşte enerji tasarrufunun püf noktaları…

    Aydınlatma;

    -       LED ampuller yüzde 80’e yakın enerji tasarrufu sağlıyor. Şirketlerde tasarruflu ampullerin yaygınlaşması, elektrik enerjisi tasarrufunda büyük bir adım oluşturacaktır.

    -       Mimari projelerde doğal ışığın kullanımına maksimum önem vermek gerekiyor. Tavan ve pencerelerden gelen ışık, yapay ışığı sadece karanlık gün ve akşamlarda kullanmanızı sağlar.

    -       Odalarda kullanılacak doluluk izleme sensörleriyle yapılacak aydınlatma kontrolü boş odalarda ışık kullanımını önler.

    -       Parlaklığı sensörler yardımıyla azaltabilirsiniz. Soluk ışıklar daha az elektrik tüketir ve gün ışığı azaldıkça ışığı artıran sensörlerden yararlanılabilir.

    -       Tüm odanın aydınlatılmasının gerekmediği durumlarda odaklanmış aydınlatma elemanları kullanılabilir.

    Isıtma ve soğutma;

    -       Akıllı bina sistemlerinde, odaların mümkün olan en verimli şekilde konforlu bir sıcaklıkta kalmasını sağlamak için gerekli ayarlamalar otomatik olarak yapılır.

    -       Bina yalıtımı, ısıtma ve soğutma tasarrufunda kritik önem taşır. Optimal bir sistem için yalıtımın kusursuzluğundan emin olmalısınız.

    -       Çift cam, özellikle iş yerleri için bir gereklilik. Isı kaybını önlemek için perde ve panjur sistemlerinden de yararlanabilirsiniz.

    -       Kapı kullanımı yoğun olan yerlerde otomatik kapı sistemlerinin kullanılması, ısı kaybını önler.

    -       Isı kaybını saptamak için termal görüntüleme sistemlerinden yararlanabilirsiniz.

    Su kullanımı;

    -       Sızdıran ve akıtan muslukların tamiri, su tasarrufu konusunda atabileceğiniz ilk adımlardan biri.

    -       Yeni nesil sifon sistemleriyle ekonomik kullanım olanağı oluşturabilirsiniz.

    -       Damacana su kullanımı ve su sebilleri, plastik şişelerden daha ekonomik olacaktır.

    -       Maliyet analizini yaptırarak (filtre değişim maliyetlerini atlamadan) arıtma su kullanımı ile ilgili de araştırma yapabilirsiniz.

    Cihaz kullanımı;

    -       Cihazların enerji tasarrufu ayarlarının olup olmadığını kontrol edin ve herkesi bunları kullanmaya teşvik edin.

    -       Çalışanların kullanılmayan tüm bilgisayar ve ekipmanları kapatmalarını anımsatan basit yönergeler oluşturabilirsiniz.

    -       Enerji kullanımının minimuma indirildiği yeni nesil cihazlara geçiş yapabilirsiniz.

    -       Bakım programlarından maliyet yüzünden vazgeçmeyin. Bakımlı ekipmanlar daha verimli ve daha uzun ömürlüdür. Fan ve filtrelerin düzenli temizliği enerji verimliliğini artırır.

    Her alanda;

    -       Çalışanların tasarruf önlemlerine bakış açısını, maliyet önlemlerinin ötesine taşıyacak sürdürülebilirlik esasında eğitim programlarını hayata geçirebilirsiniz.

    -       Tek kullanımlık malzemelerden, kişiye özel uzun kullanımlık malzemelere geçiş yapabilirsiniz. Örneğin, ofis çalışanlarının matara kullanması, kâğıt bardak maliyetini ya da su tüketimini azaltabilir.

    -       Yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik yatırımları araştırabilirsiniz. Yenilenebilir enerji kaynakları, başlangıç maliyeti olarak yüksek gözükse de yıllar içinde sağladıkları fayda hesaplandığında kârlı yatırımlar olabilirler.

    -       Enerji tasarrufu alanında size özel çözümler üretebilen danışman şirketlerden de hizmet alabilirsiniz.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu