YUKARI

Sürdürülebilir Yaşam

Eklenme Tarihi: 21 Kasım 2019

Yapay zekâ gıda sorununu çözecek

  • Yapay zekâ teknolojisi kullanılarak geliştirilen akıllı artık kutusu, ticari mutfaklardaki gıda artıklarını doğru kategorize ederek israfı önleyebilir.

    Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü verilerine göre; tüm dünyada her yıl gıda ürünlerinin üçte biri israf ediliyor. Bu oranın; 1.3 milyar ton ve 1 trilyon dolara tekabül ettiği tahmin ediliyor. Uzmanlara göre; göre gıda israfı önlenebilseydi, dünyanın yetersiz beslenen nüfusu için gerekli gıda stoğuna sahip olmak mümkün olabilirdi.

    Yiyecek israfı yüzde 50 azalacak

    İngiltere’de kurulu bir girişim olan Winnow Solutions, çalışmalarını yiyecek israfını azaltacak çözümler üzerine yoğunlaştırıyor. Winnow Solutions’ın geliştirdiği akıllı atık sistemi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak ticari mutfaklar için gıda atıklarını kategorize etmeyi amaçlıyor. Akıllı atık kutusuna atılan her bir atık yiyecek eskiye nazaran yüzde 80 daha doğru saptanabiliyor. Bu şekilde mutfak çalışanlarının atıkları kategorize etmek için harcadıkları zamandan da tasarruf edilmiş oluyor. Geliştirilen atık sistemi kullanıldığında, mutfak şefleri günlük olarak neyin boşa gittiğini verisel olarak görebiliyor. Bu da kullanılan malzeme miktarını optimal olarak belirleyebilmelerine olanak sunuyor. Sistemi kullanan mutfaklarda yiyecek israfının yüzde 50 azalacağı tahmin ediliyor. IKEA, sistemi 23 mağazasında uygulamaya geçirdi ve gıda israfını bu mağazalarda yarıya düşürerek 2018’de 1.2 milyon öğün yemeğin çöpe gitmesine engel oldu.

    Kaynak: Gelecek Burada    

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu