YUKARI

Enerji

Eklenme Tarihi: 27 Kasım 2019

Yosun teknolojisinden jet yakıtı

  • Boğaziçi Üniversitesi Sarıtepe Kampüsü’ndeki yosun laboratuvarında, uçaklar için jet yakıtı üretilecek

    Rüzgârdan elde ettiği enerjiyle kendi ihtiyacını karşılayan dünyada ‘ilk ve tek’ üniversite kampüsü olan Boğaziçi Üniversitesi Sarıtepe Kampüsü şimdi de yosun laboratuvarında uçaklar için jet yakıt üretimine hazırlanıyor. 2017'de kurulan yosun laboratuvarında insanlığı bekleyen enerji, su, gıda ve çevre sorunlarına çözüm bulacak çeşitli ulusal ve uluslararası proje yürütülüyor.

    Kendi enerjisini üretiyor

    1 milyon metrekare alan üzerine kurulu Sarıtepe Kampüsü, 2010 yılından beri yapılan sürdürülebilirlik çalışmaları kapsamında kendi enerjisini üreten bir yer haline geldi. Kampüs, rüzgâr enerjisiyle kendi elektriğini üretiyor ve ihtiyaç fazlası yüzde 30’luk enerjiyi diğer kampüslerin kullanımına sunuyor. Bu özelliğiyle Sarıtepe Kampüsü, dünyanın kendi enerjisini sağlayabilen ilk ve tek kampüsü olma unvanını taşıyor. Boğaziçi Üniversitesi Sarıtepe Kampüsü, sadece kendi enerjisini üretmekle kalmıyor, yosun teknolojisi sayesinde ürettiği karbondioksitten daha fazlasını emerek çevreyi temizliyor. Ayrıca kampüste gelişmiş bir atık su arıtma tesisi de bulunuyor.

    Yosun laboratuvarından jet yakıtı

    Sadece mikroskopla görülebilen 60-70 tür mikroyosunla çalışılan laboratuvarın üç bin litrelik havuzuyla iç kısımdaki 400 litrelik üretim alanında biyogübre, omega 3 yağ asitleri, doğal gıda boyaları, uçaklarda da kullanılan biyoyakıt, karbon emisyon filtreleme sistemi gibi 13 farklı biyoteknolojik ürün üzerinde çalışma yürütülüyor. 2017'de kurulan laboratuvarda, yosun hammaddesi kullanılarak farklı sektörlere yönelik ürün ve teknolojiler geliştirilmeye çalışılıyor. Bu teknolojilerden biri de enerji sektörüne yönelik biyolojik yakıt geliştirilmesi. TÜBİTAK projesi olarak desteklenen bu projeyle THY'nin bir iç hat uçuşunda normal aldığı yakıtın bir kısmı mikro yosun tabanlı biyojet yakıtı olacak. Yakın gelecekte jet yakıtının iç hat uçuşlarında test edilmesi planlanıyor.

    Kaynak: AA

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu