YUKARI

Sürdürülebilir Yaşam

Eklenme Tarihi: 13 Ocak 2020

Biyomimikri ile gelen sürdürülebilirlik

  • İnsanın doğadan ilham alması ve modellerinde doğayı taklit etmesi anlamını taşıyan biyomimikri çalışmaları, sürdürülebilirlik alanında geniş yer almaya başladı.

    Doğanın mükemmel dengesi ve ekolojik sistemde yer alan tüm canlıların taşıdığı kusursuz tasarımlar, sürdürülebilirlik çalışmalarına daha fazla ilham vermeye başladı. Doğadaki tüm tasarımların hatasız olduğu konusunda görüş birliğine varan endüstriyel tasarımcı, mühendis ve bilim insanları, biyomimikri adı verilen ve doğanın taklit edilmesine dayalı yaklaşımı daha sık kullanmaya başladı. 

    Yalıçapkını trene ilham verdi

    Japonya’da Shinkansen adı verilen hızlı trenlerin tasarım aşamasında kuşların hareket ve tasarımlarını esas alan mühendisler, yalıçapkını kuşunu taklit etmeye karar verdi. Yalıçapkınları avlanırken, direnci az olan havadan, daha çok olan suya dalış yapıyor. Bu dalış, hızlı trenlerin tünele girmesiyle aynı fiziksel koşulları temsil ediyor. Yalıçapkınlarının gaga yapılarını tren tasarımlarına tıpatıp uygulayan tasarımcılar, mükemmel bir sonuca ulaştı. Trenler yüzde 10 hızlandı, hava basıncı yüzde 30 azaldı ve elektrik kullanımında yüzde 25 tasarruf sağlandı. 

    Tsunami için erken uyarı: Yunus çığlığı

    Biyomimikri alanında yapılan çalışmalara diğer bir örnekte insanlar, yunusların ses dağılımından faydalanmaya başladı. Yunusların en önemli özelliklerinden biri olan tanıtıcı ıslıkları, onların 25 km çapında bile doğru iletişim kurabilmeleri ve sesle ilgili bilgileri işleyebilmelerini sağlıyor. Her aktarımda birden fazla frekans kullanarak, yüksek frekanslı hızlı aktarımların sesi dağıtma eğilimini önleyebilen yunusların bu özelliği, yeni nesil bir modeme ilham kaynağı oldu. Bu modem su altı veri iletişiminde kullanılarak Hint Okyanusu’ndaki tsunamiler için erken uyarı sisteminde kullanılıyor

    Her alanda biyomimikri

    Örümcek ağlarının, cama çarparak kuş ölümlerini engelleyecek filtre sistemlerine, yusufçukların ise helikopter tasarımlarına ilham vermesi, biyomimikrini konusunda verilebilecek diğer örnekler arasında. Biyomimikri uzmanları, “Sürdürülebilir bir dünya zaten var, sadece onu görebilmek ve anlayabilmek gerek” görüşünü savunuyor. Daha fazla biyomimikrik yaklaşım, daha mükemmel ve doğaya uygun tasarım anlamına geliyor.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu