YUKARI

İklim Değişikliği

Eklenme Tarihi: 13 Ekim 2020

Çiçekler de yüksek sıcaklığa uyum sağladı

  • Bitkiler iklim değişikliğine adapte olmak için yeni bir yöntem geliştirdi. Yapılan bir araştırma, çiçeklerin yapraklarındaki ultraviyole pigmentleri değiştirerek, yüksek sıcaklıklara ve azalan ozon tabakasına adapte olduğunu ortaya koydu.

    Dünyada iklim değiştikçe bitki ve hayvanlar yeni koşullara, farklı bölgelere yerleşerek veya üreme mevsimlerini değiştirerek uyum sağladı. Yeni yapılan bir araştırma; bitkilerin iklim değişikliğine adapte olmak için yeni bir yöntem geliştirdiğini ortaya koydu. Araştırmada, 1941’den 2017’ye kadar geçen sürede incelenen tüm çiçeklerin pigmentlerinde ortalama yüzde iki artış tespit edildi. Bilim insanları, çiçeklerin yapraklarındaki ultraviyole (UV) pigmentleri değiştirerek yüksek sıcaklıklara ve azalan ozon tabakasına da adapte olduklarını düşünüyor.

    Kendilerini koruyorlar
    Clemson Üniversitesi’nden bitki ekolojisti Matthew Koski, çiçeklerin UV pigmentlerinin insan gözüyle görünmez olduğunu ancak tozlayıcıları çekip bitkiler için bir tür güneş koruyucu görevi gördüğünü söylüyor. UV radyasyonu insanlara zararlı olabileceği gibi çiçeğin polenine de zarar verebilir. Yapraklar ne kadar çok UV emici pigment içerirse, daha az zararlı radyasyon hassas hücrelere ulaşır. Koski ile meslektaşları önceki çalışmalarında, daha yüksek rakımlarda veya ekvatora daha yakın yerlerde büyüyen ve daha fazla UV radyasyonuna maruz kalan çiçeklerin taç yapraklarında daha fazla UV pigmenti olduğunu bulmuşlardı. Sonraki aşamada ise insan kaynaklı sıcaklık değişimlerinin ve ozon tabakasındaki hasarın UV pigmentlerini etkileyip etkilemediğini merak ettiler.

    Pigmentlerde yüzde iki artış
    Matthew Koski ile arkadaşları bunu öğrenmek için Kuzey Amerika, Avustralya ve Avrupa’dan 1941’e kadar uzanan toplamda 42 farklı türden 1238 çiçek inceledi. Doğal aralıkları boyunca farklı zamanlarda toplanan aynı türden çiçek yapraklarını, UV pigmentindeki değişiklikleri yakalayan, UV’ye duyarlı bir kamera kullanarak fotoğrafladılar. Daha sonra bu değişiklikleri yerel ozon seviyesi ve sıcaklık verileriyle eşleştirdiler. Bu ay Current Biology’de yayınlanan çalışma sonucunda, 1941’den 2017’ye kadar tüm çiçeklerin pigmentlerinde ortalama yüzde iki artış olduğu tespit edildi.

    Çiçek yapısına göre değişiyor
    Değişiklikler çiçeğin yapısına göre farklılık gösterdi. Düğün çiçeği gibi açıkta polen bulunan tabak şeklindeki çiçeklerde, ozon seviyeleri düştüğünde UV emici pigment artarken ozonun yükseldiği yerlerde azaldı. Ancak, yaygın mesane otu gibi taç yapraklarında polen bulunan çiçekler, ozon seviyelerinin değişip değişmediğine bakılmaksızın, sıcaklıklar yükseldikçe UV pigmentlerini azalttılar.

    Kaynak: Yeşil Gazete

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu