YUKARI

Sürdürülebilir Yaşam

Eklenme Tarihi: 21 Ekim 2020

Çölde içme suyu artık mümkün

  • Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden (MIT) bir ekip, çölde bile güneş enerjisinden içme suyu elde edilebilmesine olanak tanıyan çığır açıcı bir keşfe imza attı. Yeni cihaz, sürdürülebilirlik umutlarını çoğaltıyor.

    Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden (MIT) bir ekip, kuru bölgelerde bile havadan içilebilir su elde etmek için güneş enerjisini kullanan çığır açıcı bir sistem geliştirdi. Independent tarafından yayınlanan makaleye göre; ekip cihazın, nemi bir toplama tabakasında yoğunlaştırmadan önce, onu havadan ayırmak için güneş enerjisini nasıl kullandığını gösterdi. Sistemi geliştiren ekip bu keşfin, suya ve elektriğe erişimin sınırlı olduğu ücra bölgelerde pratik bir su kaynağı olabileceğini söyledi.

    Sadece güneşe ihtiyaç duyuyor
    Sistem, havayla cihaz arasındaki sıcaklık farkından yararlanarak emici bir maddenin yüzeyindeki sıvıyı biriktirmesini sağlayarak çalışıyor. Cihaz ayrıca, genellikle sadece bağıl nemin yüzde 100 olduğu birkaç kıyı çölünde çalışan diğer sis ve çiy toplama sistemlerinin sınırlarını aşıyor. Diğer çöl bölgelerinde çalışan sistemler, nemin yoğunlaşacağı soğuk bir yüzey sağlamak için fazla miktarda enerji tüketen soğutma sistemine ve nem oranının en az yüzde 50 olmasına gerek duyuyor. En yeni cihazsa, yüzde 20 gibi düşük bağıl nem seviyelerinde çalışabiliyor ve aldığı güneş enerjisi dışında hiçbir harici enerji girişi gerektirmiyor.

    Yaygınlaşma ihtimali yüksek
    Aynı ekip birkaç yıl önce de benzer bir cihaz tasarlamıştı fakat o cihazın bazı önemli kusurları olduğu ortaya çıkmıştı. Araştırmayı yöneten MIT Makine Mühendisliği Bölümü başkanı Profesör Evelyn Wang, önceki sistemin gerçek dünyada geniş çapta kullanım için pratik olmadığını bunun nedeninin ise özel malzemelere gerek duyması ve yeterince yüksek miktarda su üretmemesi olduğunu söyledi. Şimdi ise, kolayca bulunabilen materyalleri kullanarak ve verimliliği büyük ölçüde artırarak ‘yaygınlaşma ihtimali olan bir ürün’ üretildi.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu