YUKARI

Ekosistemler

Eklenme Tarihi: 27 Ekim 2020

Avrupa’da vahşi yaşam alarm veriyor

  • Bilim insanları, iklim değişikliği ve insan kaynaklı endüstriyel faaliyetler nedeniyle Avrupa’daki vahşi yaşamın yüzde 80’inin risk altında olduğunu açıkladı

    Avrupa Çevre Ajansı (AÇA) tarafından yayımlanan raporda, Avrupa Birliği’nin (AB) doğal yaşam alanlarının yüzde 80’inden fazlasının risk altında olduğu belirtildi. 2013-2018 dönemini kapsayan raporda, bu alanlarda yaşanan bozulmanın 2007-2012 dönemine göre arttığı kaydedildi. Altı yıl süren çalışmada, uzmanlar, 28 AB üyesi ülkede çevreye zarar veren 67 binden fazla insan faaliyetini kaydetti. Raporda, vahşi yaşamdaki türlerin yoğun tarım, kentsel büyüme, turizm, ormancılık ve iklim değişikliği sonucu artan kuraklık ve azalan yağışlar nedeniyle tehlike altında olduğu belirtildi.

    Kuş türlerinin yüzde 47’si yok olabilir
    Rapor, Avrupa’daki kuş türlerinin yüzde 47’sinin habitatlarına verilen zarar nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ortaya koydu. Özellikle, tüm kıta genelinde tarla kuşlarının ve fundalıkların azaldığı vurgulandı. Raporun yazarlarından Carlos Romao, “Açıkça, Avrupa’da büyük ölçekli bir restorasyona ihtiyacımız var. Bu, sadece biyolojik çeşitlilik için değil aynı zamanda iklim değişikliği gündemi için de bir zorunluluk” ifadelerini kullandı.

    Olumlu gelişmeler de var
    Bununla birlikte, gezegenin biyolojik çeşitliliği için hayati önem taşıyan ve bitkilerde tozlaşmayı sağlayan arıların ve çeşitli böceklerin sayısında da keskin bir düşüş yaşandığı aktarıldı. Ancak, uzmanlar bulguların hepsinin olumsuz olmadığını açıkladı. Kıtada, koruma statüsünde bulunan hayvan türlerinin önceki döneme göre dört puan artışla yüzde 27’ye çıktığı belirtildi. Koruma çabalarının karşılığını verdiğini kaydeden AÇA, AB’nin Natura 2000 ağı tarafından kapsanan doğal habitatlarının, diğerlerinden iyi durumda olduğunu açıkladı. Bu kapsamda İsveç'teki çevik kurbağa, Fransa'daki kıyı lagünleri ve sakallı akbaba gibi bir dizi türün popülasyonlarında artış yaşandığı belirtildi.

    Kaynak: NTV

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu