YUKARI

Ekosistemler

Eklenme Tarihi: 22 Aralık 2020

Kuş sesi insana iyi geliyor

  • ABD’de yapılan bir araştırma, kuş sesi duyarak yürüyüş yapanların, herhangi bir ses duymadan yürüyüşüne devam edenlere göre kendilerini çok daha iyi hissettiklerini ortaya koydu.

    ABD’deki bir üniversitede biyoloji üzerine yüksek lisans öğrenimi gören Danielle Feraro, doğada geçirilen zamanın insanların refahına nasıl olumlu katkı sağladığı üzerine bir araştırma gerçekleştirdi. WebTekno’da yer alan habere göre; araştırmanın sonucu insanların kuş sesleri duyduğu zaman kendilerini daha iyi hissettiğini ortaya koydu.

    Doğa insan refahına katkı sağlıyor
    Danielle Ferraro, doğada bulunan birçok niteliğin insan refahına katkıda bulunduğunu, ancak araştırmaların sadece duyusal niteliklere yoğunlaştığını belirtiyor. Ferraro ve ekibi, araştırmalarının ilk aşamasında kuş seslerinden oluşan bir ses kaydını, bir parktaki hoparlörler üzerinden verdi. Parkın bir kısmında, sınırlı sayıda kuştan oluşan bir ses kaydı verildi. Diğer kısımda verilen ses kaydında çok daha fazla türden kuşlara ait sesler bulunuyordu. Parkın geri kalan kısmında ise hoparlörler tamamen kapatıldı.

    Tür çoğaldıkça memnuniyet artıyor
    Araştırma sonunda yapılan ankette, kuş sesi duyarak yürüyüş yapanlar, herhangi bir ses duymadan yürüyüşüne devam eden insanlara göre kendilerini çok daha iyi hissettiklerini dile getirdi. Fazla kuş türünden oluşan ses kaydını duyanlar ise hem kendilerini çok daha iyi hissettiklerini hem de parkta birden fazla kuş türünün olmasından son derece memnun olduklarını belirtti. Böylelikle sadece belirli bir türün değil, birden fazla kuş türünün insan sağlığına olumlu katkıda bulunduğu kanıtlanmış oldu. Ancak araştırmanın küçük bir örnekleme grubunda gerçekleştirilmesi nedeniyle konu üzerinde daha fazla inceleme yapılması gerekiyor.

    Kaynak: WebTekno

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu