YUKARI

İklim Değişikliği

Eklenme Tarihi: 16 Mart 2021

Kışlar iki yazlar altı ay olabilir

  • Çin’de yapılan bir araştırma kuzey yarımkürede her geçen gün sonbahar ve kış aylarının kısaldığı ortaya koydu.

    Çin’de küresel ısınmanın kuzey yarımküredeki mevsimlere etkisi üzerine bir araştırma yayınlandı. Araştırma sonuçları, geçtiğimiz yıllardaki küresel ısınma etkilerinin devam etmesi durumunda 2100 yılında kuzey yarımkürede kış mevsiminin iki aya inebileceği, yaz mevsiminin ise altı aya çıkabileceğini ortaya koydu. Çalışmayı gerçekleştiren isimlerden Çin Bilimler Akademisi ve ABD merkezli bilim dergisi Geophysical Research Letters’ın baş yazarı okyanus bilimci Yuping Guan, “Küresel ısınma nedeniyle yazlar uzuyor ve ısınıyor, kışlar da ısınıyor ve kısalıyor. Değişikliğin büyük oranda tarım, insan sağlığı ve çevre üzerinde geniş etkileri olacak” dedi.

    ‘1950’lerde eşit olarak yaşanıyordu’
    Yuping Guan, “1950’lerde kuzey yarımkürede dört mevsim öngörülebilir şekildeydi ve eşit olarak yaşanıyordu. Ancak iklim değişikliği şu anda mevsimlerin uzunluğu ve başlangıç tarihlerinde dramatik ve düzensiz değişikliklere yol açıyor” dedi. NTV’de yer alan habere göre; araştırmacılar kuzey yarımkürede dört mevsimin uzunluğu ve başlangıcındaki değişiklikleri ölçmek için 1952’den 2011’e kadar olan tarihsel günlük iklim verilerini kullandı. Yaz başlangıcını, o dönemin ortalama sıcaklığının yüzde 25 üzerinde sıcaklık görüldüğü günü sayan bilim insanları, kışın başlangıcını da ortalamanın yüzde 25’in altında sıcaklıklar görüldüğü gün olarak kabul etti.

    78 günden 95 güne çıktı
    Ortaya çıkan verilerle, 1952 - 2011 yılları arasında yaz ayındaki günlerin 78’den 95’e çıktığını tespit eden bilim insanları, kış mevsiminin ise 76 günden 73 güne düştüğünü bildirdi. İlkbaharın en uzun mevsim olarak görüldüğünü belirten bilim insanları, yine de ilkbaharın 124’ten 115 güne düştüğünü, sonbaharın ise 87’den 82 güne düştüğünü bildirdi.

    ‘Sonbahar ve kış daha geç başlıyor’
    Verilerde ilkbahar ve yaz aylarının her geçen yıl daha erken başladığını belirten bilim insanları, sonbahar ve kış aylarının daha geç başladığını kaydettiklerini bildirdi. Akdeniz’in ve Tibet Platosu’nun mevsimsel değişikliklerden en fazla etkilenen bölgeler olduğunun altını çizen uzmanlar, iklim değişikliği ve küresel ısınma üzerine herhangi bir radikal çaba ortaya konmazsa, 2100 yılında kışların iki aydan daha kısa süreceğini, yazların ise altı ay sürebileceğini bildirdi.

    ‘Ekolojik toplulukları bozabilir’
    Yuping Guan şunları söyledi: “Çok sayıda çalışma, değişen mevsimlerin önemli çevresel ve sağlık risklerine neden olduğunu zaten göstermiştir. Örneğin, kuşlar göç modellerini değiştiriyor. Bitkiler farklı zamanlarda ortaya çıkıyor ve çiçek açıyor. Bu değişiklikler, hayvanlar ve besin kaynakları arasında uyumsuzluklar yaratarak ekolojik toplulukları bozabilir.”

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu