YUKARI

Ekosistemler

Eklenme Tarihi: 07 Nisan 2021

Okyanusun en zengin ekosistemi tehlike altında

  • Bilim insanları, dünyanın en zengin biyoçeşitliliğe sahip alanlarından Büyük Set Resifi'nin küresel ısınma nedeniyle 2025’in ardından hızla yok olmaya başlayacağını ortaya koydu.

    Avustralya Bilim Akademisi tarafından gerçekleştirilen ‘3 Derece Daha Sıcak Bir Dünyada Avustralya’ya Yönelik Riskler’ başlıklı rapor, Avustralya’nın bir iklim felaketine doğru gittiğini ve Büyük Set Resifi’ni de beraberinde götüreceğini belirtiyor. Raporda, yerleşik en kurak kıta olan Avustralya’nın, küresel ısınmanın etkilerine karşı oldukça savunmasız olduğu ifade ediliyor.

    Çin Seddi’nden daha büyük
    Büyük Set Resifi, birbirinden ayrı 2 bin 900 resif ile 900 adadan oluşuyor ve 344 bin 400
    kilometre alanı ile dünyanın en büyük resif sistemi olarak kabul ediliyor. Bununla birlikte, zengin bir biyoçeşitliğe sahip resif sistemi, Çin Seddi'nden daha büyük olmasının yanı sıra, yaklaşık bin 625 balık türüne, 3 bin yumuşakçaya ve 30 farklı balina ve yunus türüne de ev sahipliği yapıyor. Ancak Avustralya Bilim Akademisi, küresel olarak 1.5 derecelik ısınma devam ederse, dünyanın en büyük mercan resif sisteminin sonunda yok olacağını ortaya koydu. Araştırmacılar, doğa harikasının küçülmesini daha önce bekliyorlardı. Fakat söz konusu sıcaklık artışı gerçekleşirse, resifin sadece yüzde biri kalacak.

    1.5 derece eşiği umutsuz görünüyor
    Bilim insanları, küresel ısınmayı tersine çevirme adına harekete geçmenin Büyük Set Resifi'ni kurtarmak için tek seçenek olduğunu ancak hedefe ulaşmanın ‘neredeyse imkânsız’ göründüğünü söyledi. Ekip ayrıca, dünyanın mevcut emisyon oranları ile 2025’e kadar 1.5 derece eşiğini geçeceğini belirtti.

    Okyanus suyu ısınınca mercan ağarması oluşuyor
    Mercan ağarması diye tabir edilen durum, mercanların küresel ısınma karşısında okyanus sularının aşırı ısınması ile meydana geliyor. Su çok sıcak olduğunda, mercanlar dokularında yaşayan algleri dışarı atarak resifin tamamen beyazlamasına neden oluyor. Mercanlar ağardıktan sonra da hayatta kalabiliyor. Ancak bu, onların stres altında olduğunu gösteriyor ve toparlanmaları onlarca yıl sürüyor. Suyun ısınması önlenemediğinde ise ölüm gerçekleşiyor.


Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu