YUKARI

İklim Değişikliği

Eklenme Tarihi: 25 Nisan 2021

Küresel ısınma kahve keyfimizi de tehdit ediyor

  • Yükselen küresel sıcaklıklar, pek çok yaşamsal unsuru olduğu gibi kahvenin geleceğini de tehdit ediyor.

    Uluslararası Kahve Örgütü'nün (ICO) son istatistiklerine göre; güne daha iyi başlamak için dünya çapında günlük yaklaşık 1.4 milyar fincan kahve tüketiyoruz. Ancak yükselen küresel sıcaklıklar, pek çok yaşamsal unsuru olduğu gibi kahvenin geleceğini de tehdit ediyor. Araştırmalar, 2050 yılına kadar yüksek kaliteli kahve için kullanılan arazinin yarısının verimsiz olacağını gösteriyor. Bilim insanları, bu yüzden daha sıcak koşullarda büyüyebilen ‘unutulmuş’ bir kahve bitkisinin, içeceğin iklim değişikliği nedeniyle gelecekteki tek alternatifi olabileceğini açıkladı. Buna göre; pek yakında hepimiz yüksek kaliteli Arabica gibi tadı olan ancak daha sıcak koşullarda yetişen yabani bir kahve türü olan ‘Coffea stenophylla’yı yudumlayacağız.

    Çok daha sıcak koşullarda yetişiyor
    Sıcaklıklar yükseldikçe, iyi kahvenin yetiştirilmesi de giderek zorlaşıyor. Bilim insanları 2050 yılına kadar dünyada kaliteli kahve için kullanılan arazilerin neredeyse yarısının verimsiz olacağını söyledi. Ancak Fransız araştırma enstitüsü Cirad, Greenwich Üniversitesi ve Kew Kraliyet Botanik Bahçeleri’nden uzmanlar, kahvenin geleceğini kurtarabilecek bir türü keşfettiklerini açıkladı. Konuya ilişkin açıklama yapan İngiltere’deki Kew Kraliyet Botanik Bahçeleri kahve araştırma müdürü Dr. Dr Aaron Davis, "Çok fazla yabani kahveyi tatmış biri olarak söyleyebilirim ki; beklentilerimiz oldukça düşüktü. Ancak Coffea stenophylla’nın harika tadı olduğunu keşfetmemizle şaşkına döndük. Ayrıca Arabica kahvesinden çok daha sıcak koşullar altında yetiştirilebiliyor” ifadelerini kullandı. Bununla birlikte Coffea stenophylla, yakın zamana kadar Fildişi Sahili dışında neslinin bir asır önce tükendiği düşünülen yabani bir kahve türü. Ancak yakın zamanda Sierra Leone'de yeniden keşfedildi.

    Beş ile yedi yıl içinde yaygınlaşacak
    Araştırmacılar, her iki kahvenin de yetiştirilmesi için gerekli olan iklim koşullarını modelledi. Sonuçlar, Stenophylla’nın potansiyel olarak Arabica'dan en az 6 santigrat daha yüksek sıcaklıklara tahammül edebileceğini gösterdi. Ayrıca, çalışmada yabani kahvenin yüksek kaliteli kahvenin geleceğini koruma potansiyelini değerlendirmeye başlamak için bu yıl Sierra Leone’de fideler ekileceği aktarıldı. Dr. Davis, Stenophylla'nın bir gün büyük ölçekte Sierra Leone'de yeniden yetiştirileceğini umduğunu belirterek, “Önümüzdeki birkaç yıl içinde kahve dükkânlarında olmayacak ancak beş ile yedi yıl içinde pazara yüksek değerli bir kahve olarak girdiğini göreceğiz ve yaygın hale gelecek " dedi.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu