YUKARI

Sürdürülebilir Yaşam

Eklenme Tarihi: 26 Nisan 2021

Sağlıksız yaşam alanları demans yapıyor

  • Wisconsin Üniversitesi’nin araştırması geri kalmış yerleşim yerlerindeki insanların demansa karşı daha savunmasız olduğunu ortaya koydu.

    Wisconsin Üniversitesi’nden bilim insanları, 601 kişiyle yapılan araştırmada yaşanan çevrenin insan beyni üzerindeki etkilerini inceledi. ScienceDaily'nin haberine göre; bilim insanları, geri kalmış yerleşim yerlerindeki insanlarda beynin demans (bunama) ilişkili bölgelerinde ‘beyin küçülmesi’ görülürken diğer grupta herhangi bir küçülme olmadığını tespit etti. Araştırma kapsamında, Wisconsin eyaletinde ikamet eden 601 kişi, 10 yıl süreyle takip edildi. Bu kapsamda, söz konusu kişilerin beyninin demans ile bağlantılı kısımları belirli aralıklarla ölçülerek bu gruba hafıza testleri gibi bir dizi değerlendirme teknikleri uygulandı.

    Hava kirliliği etkin rol oynuyor
    Araştırmacılardan Amy J. H. Kind, demansın tedavisi için kesin bir yöntem bulunmadığına işaret ederek, hastalık ilerlemeden bazı tetikleyici faktörlerin belirlenmesinin önemli olduğunu kaydetti. Kind, insanların içinde yaşadığı sosyal, kültürel ve fiziksel koşulların demans ve beyin küçülmesi üzerinde etkili olduğuna dair tatmin edici kanıtlar elde ettiklerini söyledi. Bulguların, geri kalmış yerleşim yerlerindeki insanların demansa karşı daha savunmasız olduğuna işaret ettiğini dile getiren Kind, bunda hava kirliliği, sağlık hizmetlerine erişim, stresli yaşam ve sağlıksız beslenmenin de rol oynadığını ileri sürdü. Araştırma, Amerikan Nöroloji Akademisi’nin tıp dergisi Neurology'de yayımlandı.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu