YUKARI

İklim Değişikliği

Eklenme Tarihi: 17 Mayıs 2021

Küresel ısınma nedeniyle dünyanın akarsuları tehlikede

  • Dünya küresel ısınma nedeniyle her geçen gün felakete sürüklenirken, bilim insanları buzulların erimesi nedeniyle kaybolan nehir sayısının arttığını açıkladı.

    Dünyanın dört bir yanındaki buzullar küresel ısınma nedeniyle hızla erirken, dünyadaki bazı topluluklar oldukça ciddi bir sorunla karşı karşıya kaldı: Nehirlerinin aniden kaybolması. ‘Nehir korsanlığı’ denen bu durum, buzul erimesi nedeniyle bir nehirden akan suyun başka topraklara yönlenmesi ya da tamamen kaybolması anlamına geliyor. İlk nehir korsanlığı Kanada'nın Yukon eyaletinde bulunan Kaskawulsh buzulunun erimesinin ardından 2016 yılında meydana geldi. Buzulun eriyen sularından beslenen Slims nehri geçen bahardan itibaren sularını tamamen kaybetti. Bilim insanları, dünya çok daha az buzul içeren bir duruma doğru ilerlerken, yüzyıllardır sürekli olarak buzla kaplı olan toprağın buzsuz hale geleceğini ve böylece dağlık bölgelerdeki nehirlerin yok olacağını açıkladı.

    Buzulların geri çekilme sebebi iklim değişikliği
    Kanada’da yer alan Calgary Üniversitesi'nden yerbilimci Dan Shugar, "Dünyanın dört bir yanındaki buzullar geri çekiliyor. Artık bu geri çekilmenin iklim değişikliğinden kaynaklandığını kesinlikle biliyoruz” dedi. Shugar, 2016'da Kanada'nın Yukon Bölgesi'nde modern zamanlarda bilinen ilk nehir korsanlığı vakasını belgeleyen bilim insanları arasında yer aldı. Ardından, Kanada'nın en büyük buzulu o kadar çabuk eridi ki, olay büyük bir nehrin yönünü değiştirdi ve böylece beslediği bir gölün su seviyesini önemli ölçüde düşürdü.

    Kanada'dan sonra sıra Alaska'da
    Yüzlerce yıl boyunca, Slims Nehri büyük Kaskawulsh buzulundan kuzeye eriyen suyu Kluane nehrine oradan da Yukon Nehri'ne, Bering Denizi'ne taşıdı. Ancak 2016 ilkbaharında, buzulun yoğun erimesiyle birlikte Sims Nehri suyunu kalıcı olarak Kaskawulsh Nehri üzerinden doğuya, orijinal varış yerinden binlerce kilometre uzaklıktaki Alaska Körfezi'ne doğru daha dik bir eğime yönlendirdi. Şimdi, bilim insanları dikkatini Alaska'ya yöneltti. Ulusal Park Servisi jeoloğu Michael Loso, Glacier Bay Milli Parkı’nın içinde hızla geri çekilen bir buzulun beslediği güçlü bir nehrin yönünü değiştirmesinin beklendiğini ve bunun çevre ekosistemine zarar vereceğini söyledi. Güney Alaska'daki 350 metre kalınlığındaki Grand Plateau buzulu uzun süredir Alsek Nehri için bir bariyer görevi gördü. Ancak önümüzdeki otuz yıl içinde Loso ve meslektaşları, buzuldan beslenen Dry Bay bölgesinden geçen Alsek Nehri’nin her yıl 10 metreye kadar güneydoğuya doğru kaydığını hesapladı.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu