YUKARI

Enerji

Eklenme Tarihi: 26 Mayıs 2021

Zenginler Kulübü kömüre ‘dur’ dedi

  • Kömürden elektrik üretiminin küresel yatırımın 1.5 derece hedefiyle uyumsuz olduğunu vurgulayan G7 ülkeleri, hız kesmeden devam eden kömüre yönelik uluslararası yatırımların artık durması gerektiğine dikkat çekti.

    İngiltere, ABD, Japonya, Kanada, Almanya, Fransa ve İtalya'dan İklim ve Çevreden sorumlu G7 bakanları 20 ve 21 Mayıs günlerinde bir araya gelerek küresel ısınmayı 1.5 santigrat derece ile sınırlandırma taahhütlerini yeniden teyit etti. Zenginler Kulübü diye adlandırılan G7 ülkeleri, toplantının son gününde, bu iklim değişikliği hedeflerini karşılamak için 2021 sonuna kadar denizaşırı kömür projelerine verilen mali desteği sona erdirme konusunda anlaştı.

    1.5 derece hedefi ile de uyumsuz
    Yapılan açıklamada, kömürden elektrik üretiminin küresel yatırımın 1.5 derece hedefiyle uyumsuz olduğu belirtilerek, hız kesmeden devam eden kömüre yönelik uluslararası yatırımların artık durması gerektiği kaydedildi. Açıklamada, "Resmi Kalkınma Yardımı, ihracat finansmanı, yatırım ve ticareti teşvik desteği de dahil olmak üzere, 2021 sonuna kadar uluslararası kömür santralleri için yeni doğrudan hükümet desteğine mutlak bir son vermek için somut adımlar atmayı taahhüt ediyoruz” denildi. Grup, Paris Anlaşması ile uyumlu yatırımlara yönelik artan uluslararası kamu ve özel sermaye akışını teşvik etmeyi de taahhüt etti.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu