YUKARI

İklim Değişikliği

Eklenme Tarihi: 15 Haziran 2021

Hızlı ısınma Akdeniz’i tehdit ediyor

  • WWF tarafından Dünya Okyanus Günü'nde yayımlanan raporda, Akdeniz'deki su sıcaklığı artışının diğer deniz ve okyanuslara göre yüzde 20 daha hızlı olduğu belirtildi.

    Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) İspanya Ofisi’nin 8 Haziran Dünya Okyanus Günü nedeniyle yayınladığı rapor, Akdeniz'de deniz suyu sıcaklığındaki artışın, dünyadaki diğer deniz ve okyanuslara göre yüzde 20 daha hızlı olduğunu gösterdi. Raporda, deniz suyundaki hızlı ısınmanın etkisiyle daha sıcak bölgelerden Akdeniz'e doğru gelen en az 1000 istilacı yeni türün ortaya çıktığı ve bunların, yerli türlerin yerini almaya başladığına dikkat çekildi.

    Deniz anası çoğalıyor
    WWF raporunda iklim değişikliği, aşırı avlanma, kirlilik, deniz ticareti ve kıyı gelişiminin yarattığı baskıların Akdeniz'i riske atan unsurlar olarak öne çıktığı vurgulandı. Raporda, Akdeniz'in en doğu sularındaki yerli deniz kabuklarının neredeyse yüzde 90 oranında azaldığı, deniz anasının çoğaldığı sıralandı.

    Zehirli türler akın etti
    Rapora göre; Türkiye ve çevresindeki sularda, normalde Hint Okyanusu ve Büyük Okyanus'ta görülen aslan balığı gibi zehirli türlerin artarak deniz habitatlarının büyük bölümünü oluşturduğu bilgisi verildi. Raporda yüksek sıcaklıklar ile fırtınaların sıklık ve yoğunluğundaki artışın, deniz tabanını değiştirip deniz çayırları, mercanlar veya pinaların varlığının bazı bölgelerde yok olacak kadar azalmasına neden olduğuna dikkat çekildi.

    Kaynak: Sputnik

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu