YUKARI

Sürdürülebilir Kalkınma

Eklenme Tarihi: 26 Temmuz 2021

Bir milyon tür yok olma riski altında

  • BM Genel Sekreteri António Guterres Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na ulaşmada ilerlemeye geri dönmek şart olduğunu anımsattı.

    Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri António Guterres, 4 milyon hayatı söndüren, küresel ekonomiye zarar veren, 124 milyon kişinin daha aşırı yoksulluğa itilmesine neden olan koronavirüs pandemisinin Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarındaki (SKA) ilerlemeyi derinden etkilediğini söyledi. Sürdürülebilir Kalkınma 2030 Gündemi ve 17 SKA’nın başlıca değerlendirme platformu olan Üst Düzey SKA Siyasi Forumu’nun bakanlar düzeyindeki oturumunun açılışında konuşan António Guterres, “2020 yılında dünyadaki yaklaşık her üç insandan biri yeterli gıdaya erişemedi. Bu durumdaki insan sayısı bir yılda 320 milyon arttı” dedi.

    Sanayi öncesinin yüzde 148 üstünde
    António Guterres, küresel olarak gayri safi milli hasılanın yüzde 4.6 düştüğünü ve bu durumun da çalışma saatleri içince 255 milyon tam zamanlı işin kaybedilmesi anlamına geldiğini ifade etti. Okulların kapanması nedeniyle özellikle kız çocuklarının belki de okula hiç geri dönmeyebileceğini ve bu durumun da çocuk yaşta erken evlilikler ve çocuk işçiliğinde artışa neden olacağını belirten Guterres, kadına şiddetin şok edici düzeyde arttığını ve bununla birlikte kadınların ev içi ve bakım görevleri yüzünden iş gücünden çıkmaya zorlandıklarını hatırlattı. Bunlarla birlikte iklim krizi ve artan eşitsizlere de dikkat çeken BM Genel Sekreteri, karbondioksit konsantrasyonlarının üç milyon yıl öncesinden en üst düzeylere yani sanayi önceki seviyelerin yüzde 148 üstüne çıktığını kaydetti.

    10 milyon hektar orman yok oldu
    Biyolojik çeşitliliğin beklenmeyen ve çok endişe verici seviyelerde azaldığı uyarısını yapan António Guterres, bir milyon türün yok olma riski altında olduğunu ve yılda 10 milyon hektar ormanın yok olduğunu söyledi. Eşitsizliklerin daha da arttığına dikkat çeken Guterres, 2500 milyarderin değeri günde 5.2 milyar dolar artarken, dört milyar insanın hâlâ temel sosyal korumaya erişemediğini belirtti. “Bu arada, ihtilaf ve krizler nedeniyle dünya nüfusunun yüzde biri zorla yerlerinden edilmiş durumda. Bilgi, bilim, teknoloji ve kaynaklara sahibiz. İhtiyacımız olan amaç için birlik, tüm sektörlerden etkili liderlik ve acil ve hırslı eylemlerdir” diyen Guterres, SKA’lara ulaşmada ilerlemeye geri dönmenin mümkün ve şart olduğunu vurguladı.

    Pandemiden çıkma kararlılığımızı yenileyelim
    Forumun bu çok önemli zamanda gidişatı düzeltmeye yardımcı olacağını kaydeden António Guterres, pandemiyi sona erdirmek ve SKA’ları ilerleme yoluna sokmak için öncelikle COVID-19 aşısı, testi, tedavisi ve desteğine küresel erişim sağlanması çağrısı yaptı. Acil iklim eylemi ve daha eşit ve kapsayıcı toplumlara yatırım yapılması gerektiğini dile getiren Guterres, “Pandemiden; güçlü, sürdürülebilir ve herkesi kapsayan şekilde çıkma kararlılığımızı yenileyelim, iklim krizini yenme ve 2030 Gündemi sözünü tutmak için birlikte kararlı eyleme geçelim” dedi. Forumda konuşan BM Genel Kurul Başkanı Volkan Bozkır da, sürdürülebilir kalkınmanın geleceğinin ‘kapsayıcı, güçlü ve yeşil’ olduğunu vurguladı ve pandemiden daha iyi toparlanmak daha iyisini inşa etmek için katılımcıları anı yakalamaya çağırdı.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu