YUKARI

Ekosistemler

Eklenme Tarihi: 13 Eylül 2021

Kırmızı liste giderek kabarıyor

  • Uluslararası Doğayı Koruma Birliği'nin nesli tükenme riski taşıyanlar için oluşturduğu ‘kırmızı liste’ güncellendi.

    Azalan türleri koruma amaçlı küresel bir konferansta açıklanan ve Uluslararası Doğayı Koruma Birliği’nce (IUCN) hazırlanan yeni kırmızı listeye göre, dünyadaki köpek balıkları ve ‘Manta Ray’ vatozlarının popülasyonları yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.
    Listeye yeni giren komodo ejderi de özellikle yükselen deniz seviyeleri ve dünya üzerinde yaşadıkları tek yer olan Endonezya habitatındaki artan sıcaklık ve sular nedeniyle artık nesli tükenmekte olan canlılardan biri olarak belirlendi. Yoğun ağaç kesimi nedeniyle de abanoz ve gül ağaçları da bu yıl ilk kez listeye alınan tehlike altındaki ağaçlar kategorisinde yer aldı.

    Köpek balıklarının yüzde 37’si yok oluyor
    IUCN’den yapılan açıklamaya göre, 2021’den itibaren dünyadaki köpek balıkları ve vatozların yaklaşık yüzde 37’si yok olmak üzere. Bu oran yedi yıl önce yüzde 33 düzeyindeydi. Listelenen türlerin tükenme riskindeki yükseliş eğilimi aşırı avlanma, habitat kaybı ve iklim değişikliği ile açıklanıyor. Okyanus köpek balığı popülasyonlarının 1970’den beri yüzde 71 azaldığı kaydedildi. IUCN direktörü Bruno Oberle, ton balığı popülasyonlarının ve diğer bazı türlerin yeniden canlandırılmasındaki ilerleme, devletler ve diğer aktörler doğru önlemleri alırlarsa, iyileşmenin mümkün olduğunun bir göstergesidir” dedi. Bu kapsamda, getirilen balıkçılık kotalarının birçok orkinos türünde popülasyonun 'iyileşme yoluna’ girmesine neden olduğu belirtildi.

    138 bin türden 38 bini risk altında
    IUCN Kırmızı Liste Birimi, her yıl yüzlerce türü yeniden değerlendiriyor. Grubun izini sürdüğü yaklaşık 138 bin tür içinde 38 binden fazlası yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Son zamanlarda yapılan araştırmalar, gezegenin ekosistemlerinin çoğunun küresel ısınma, ormansızlaşma, habitat bozulması, kirlilik ve diğer tehditler tarafından ciddi şekilde riske girdiğini gösteriyor. Dünya çapındaki tüm yırtıcı kuş türlerinin yarısından fazlasının popülasyonu giderek azalıyor ve bunlar arasında 18 türün nesli ciddi şekilde tehlikede. Eriyen buzulların 2050 yılına kadar imparator penguen kolonilerinin yüzde 70’ini ve 2100 yılına kadar yüzde 98’ini tehlikeye atacağı tahmin ediliyor.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu