YUKARI

İklim Değişikliği

Eklenme Tarihi: 02 Aralık 2021

Kutuplara yağmur yağarsa ne olur?

  • Nature Dergisi tarafından yayımlanan bir araştırmaya göre; küresel ısınma bu hızla devam ederse 2060-2070 yılları arasında buzullarda yoğun ve şiddetli yağışlar görülecek.

    Dünya değişmeye devam ediyor ve iklim değişikliği çok yönlü etkileriyle gündemimizin ilk maddesi. Aşırı hava olayları dünyanın dört bir yanında daha sık görülmeye başlandı. Araştırmalar gereken önlemler alınmazsa dünyanın çatısı kutupların erime hızının artacağını ve bu artışın daha büyük değişimleri birlikte getireceğini gösteriyor. Son olarak Nature Dergisi tarafından yayımlanan bir araştırmaya göre; küresel ısınma bu hızla devam ederse 2060-2070 yılları arasında buzullarda yoğun ve şiddetli yağışlar görülecek. Zaten atmosferdeki metan ve karbondioksit gazlarının yoğunluğu buzulların erimesine neden oluyor, üstüne yağacak şiddetli yağışların da bu süreci hızlandırması bekleniyor.
    Uzmanlara göre; buzullara yağacak şiddetli yağmurlar buzul topraklarını yeşillendirebilir. Burada oluşacak yaban hayatı ise sera gazı salınımını artırabilir.

    Nedeni atmosferdeki nem artışı
    Araştırmayı yapan uzmanlara göre havanın gittikçe ısınması, buzulların erimesi, atmosferin nem oranını artması bir noktada bu yağışları kaçınılmaz yapıyor. Devamında büyük buzul çığlarının sayısı artacak. Buzul yağmurlarının kaçınılmaz olduğu bu tablonun nedeni buzullar dünyanın herhangi bir noktasından üç kat daha fazla yıllık sıcaklık artışı yaşıyor olması. Buzul ısınmalarındaki en önemli etkenlerden biri orman yangınlarındaki artış olarak gösteriliyor.

    Buzul erimelerinin etkileri neler olur?
    Sıcaklık: Buzullar dünyanın buzdolabıdır ve ısı dengesini korurlar. Buzulların yok olduğu bir dünya çok daha sıcak olacaktır.
    Kıyı yüksekliği: 1900’lerin başından bu yana kıyılar her yıl ortalama 15-20 santim denize doğru gidiyor. Buzulların erimesiyle bunun hızlanması bekleniyor.
    Yiyecek: Dünyanın ikliminin değişmesi tarımsal üretimi de ciddi etkiler.
    Yaban hayatı: Buzullardaki hayvanlar eğer daha sıcak iklimlere adapte olamazlarsa nesilleri tükenir.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu