YUKARI

Ekosistemler

Eklenme Tarihi: 04 Mart 2022

Hayvanlar iklim değişikliğine nasıl adapte oluyor?

  • Araştırmalar, bazı hayvan türlerinin iklimdeki değişimlere tepki olarak şekil değiştirmeye başladığını kanıtlıyor.

    İklim değişikliğinin ekosistemler üzerinde farklı etkileri var. Araştırmacılar, ‘Allen Kuralı’ olarak bilinen bir ilkeye göre, daha soğuk iklimlerde yaşayan sıcakkanlı hayvanların, daha sıcak iklimlerde yaşayan aynı türden hayvanlara göre gaga veya bacak gibi daha küçük uzantılara sahip olma eğiliminde olduğunu kanıtladı. Araştırmalara göre; şekil değiştirme beklenenden çok daha kısa bir zaman diliminde gerçekleşiyor.

    Değişimin en belirgin kanıtı kuşlarda
    İnsan faaliyetleri nedeniyle oluşan iklim değişikliği, hayvanlar üzerinde çok fazla baskı oluşturuyor. Yapılan çalışmalar, bazı türlerin uyum sağlayacağını diğerlerinin ise sağlamayacağına işaret ediyor. Araştırmacılara göre; anatomik değişimin en belirgin kanıtlarından bazıları Avustralya ve Kuzey Amerika'daki kuşlarda bulundu. Bazı Avustralya papağan türlerinin gaga boyutları 1871'den bu yana yaklaşık yüzde 4-10 oranında artış gösterdi. Çalışmalar, daha büyük gagaların, kuşların aşırı vücut ısısını daha etkili bir şekilde dağıtmasına yardımcı olduğunu gösteriyor.

    Memelilerin boyutları etkileniyor
    Aşırı ısındığımızda vücudumuz ciddi şekilde strese girer. Hem insanlar hem de sabit bir iç vücut sıcaklığını muhafaza etmesi gereken sıcakkanlı hayvanlar için bu, büyük bir zorluktur. Buna bağlı olarak memelilerle ilgili araştırmalar da birçok farklı türde büyüklük artışını ortaya koyuyor. Çalışmaya göre; daha uzun kuyruklu ve daha büyük fareler daha geniş bir coğrafi eğilimin parçası. Büyük yuvarlak yapraklı yarasa olarak bilinen bir yarasa türünde de kanat boyu yüzde 1.64 artış gösterdi.

    Göç haritaları da farklılaşıyor
    Hayvanlar küresel ısınmayla çeşitli şekillerde mücadele ediyor. Bazıları kutuplara daha yakın veya daha yüksek zemin gibi serin alanlara taşınıyor. Bazıları ise üreme ve göç gibi önemli yaşam olaylarının zamanlamasını değiştirerek daha serin zamanlara kaydırıyor.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu