YUKARI

Enerji

Eklenme Tarihi: 06 Nisan 2022

Yenilenebilir enerjiye geçiş hızı üçe katlanmalı

  • IPCC raporunun da gösterdiği üzere, Paris İklim Anlaşması‘nda üzerinde uzlaşılan 1.5 C küresel ısınma 2035 civarında bir tarihte gerçekleşecek.

    Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres, yeni BM iklim raporunda bilim insanlarının belirttiği üzere 2010-2019 yılları arasında zararlı karbon emisyonlarının insanlık tarihinde görülmemiş oranda arttığını, bunun da dünyanın felakete doğru ‘hızla ilerlediğinin’ kanıtı olduğunu vurguladı. Guterres, Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) raporuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, hükümetlerin enerji politikalarını yeniden şekillendirmemeleri halinde dünyanın yaşanmaz bir yer haline geleceği uyarısında bulundu. BM raporunun iklim felaketinin önlenmesine yönelik önlemleri içerdiğini belirten Guterres, “Rapor, küresel ısınmayı 1.5 derece ile sınırlama olasılığını canlı tutabilecek, her sektörde uygulanabilir, finansal açıdan sağlam seçenekler ortaya koyuyor” dedi.

    Emisyonlar görmezden geliniyor
    IPCC Başkanı Hoesung Lee ise şöyle konuştu: “Bir dönüm noktasındayız. Alacağımız kararlarla yaşanabilir bir geleceği güvence altına alabiliriz. Birçok ülkenin iklim eylemi alanında attığı adımlar bana umut veriyor. Etkili olduğu kanıtlanmış birçok politika, mevcut. Eğer daha sıkı bir şekilde uygulanırlarsa emisyonların azaltılmasında çok etkili olacaklardır.” António Guterres, IPCC raporunun, yerine getirilmeyen iklim değişikliği vaatlerinin bir listesi, ‘Bizi yaşanmaz bir dünyaya doğru yola çıkaran boş vaatleri kataloglayan bir utanç dosyası’ olduğunu söyledi. İnsanlığın iklim felaketine doğru hızla ilerlediğini ifade eden Guterres, “İklim bilimciler, zincirleme ve geri döndürülemez iklim etkilerine yol açabilecek dönüm noktalarına tehlikeli bir şekilde yakın olduğumuz konusunda uyarıyor” dedi. Guterres, buna rağmen yüksek emisyona yol açan hükümetler ve şirketlerin bu durumu sadece görmezden gelmediğini, ateşe benzin döktüklerini söyledi.

    Asıl tehlikeli olan fosil yakıt üretimini artıran ülkeler
    António Guterres, iklim aktivistlerinin bazen tehlikeli radikaller olarak gösterildiğini ancak asıl tehlikeli radikallerin fosil yakıt üretimini artıran ülkeler olduğunu vurguladı.
    BM raporunun iklim felaketinin önlenmesine yönelik önlemleri içerdiğini belirten Guterres, “Küresel ısınmayı 1.5 derece ile sınırlama olasılığını canlı tutabilecek, her sektörde uygulanabilir, finansal açıdan sağlam seçenekler ortaya koyuyor. Her şeyden önce, yenilenebilir enerjiye geçiş hızını üçe katlamalıyız. Bu da yatırımları ve sübvansiyonları fosil yakıtlardan yenilenebilir kaynaklara kaydırmak anlamına geliyor. Gelişmiş ülkeler, çok taraflı kalkınma bankaları, özel finans kurumları ve şirketlerden oluşan iklim koalisyonları ve bu koalisyonun değişimi gerçekleştirmelerinde önde gelen yükselen ekonomileri desteklemeleri anlamına geliyor.”

    İklim vaatleri gerçeğe ve eyleme dönüştürülmeli
    António Guterres’in öne çıkan mesajları şöyle: “Güçlü iklim çözümleri; ormanları ve ekosistemleri korumak anlamına geliyor. Metan salımının azaltılması için acil ilerleme anlamına geliyor. Paris ve Glasgow’da verilen sözlerin yerine getirilmesi anlamına geliyor. Liderler önderlik yapmalı. Ancak hepimizin bir katkısı olabilir. Alarm zillerini çalmak ve liderleri sorumlu tutmak gençlere, sivil topluma ve yerli topluluklara borcumuz. Göz ardı edilemeyecek bir taban hareketi yaratmak için onların çalışmalarını geliştirmemiz gerekiyor. Eğer büyük şehirde, kırsalda veya küçük ada devletinde yaşıyorsanız; borsaya yatırım yapıyorsanız; adalet ve çocukların geleceği umurunuzdaysa; doğrudan size sesleniyorum: Yenilenebilir enerjinin hızlı ve geniş ölçekli olarak hemen ortaya konulmasını talep edin. Kömür santrallerinin sonlandırılmasını, fosil yakıtlara sübvansiyonun sonlandırılmasını isteyin. Bugünkü rapor, küresel bir çalkantı döneminde yayınlanıyor. Eşitsizlikler görülmemiş seviyelerde. Koronavirüs sonrası toparlanma, skandal seviyede eşitlikten uzak. Enflasyon artışta ve Ukrayna’daki savaş gıda ve enerji fiyatlarının hızla artmasına yol açıyor. Fosil yakıt üretiminin artırılması ise sadece işlerin daha da kötüye gitmesine yol açar. Ülkelerin yapacağı tercihler 1.5 derece taahhüdünün tutulup tutulamayacağını ortaya koyacak. Yenilenebilir kaynaklara geçiş, bozulan küresel enerji karışımını düzeltecek ve iklim etkilerinin sıkıntılarını çeken milyonlarca insana umut olacak. İklim vaatleri ve planları artık gerçeğe ve eyleme dönüştürülmeli. Gezegenimizi ateşe vermeyi bırakmanın ve çevremizde bol miktarda bulunan yenilenebilir enerjiye yatırım yapmaya başlamanın zamanı geldi.”

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu