YUKARI

Enerji

Eklenme Tarihi: 15 Haziran 2022

Rüzgârı tanıyor musunuz?

  • 15 Haziran Uluslararası Rüzgâr Günü’nü kutlarken, rüzgâra ilişkin ilgi çekici bilgileri sizler için derledik.

    Rüzgâr, gezegendeki en hızlı büyüyen ve en yaygın kullanılan yenilenebilir enerji kaynaklarından biri. Minimum kirlilik ve verimli üretim sağlayan bu temiz enerji kaynağı, teknolojinin gelişmesi ile birlikte çok daha ulaşılabilir bir hale geliyor. Peki rüzgâr ile ilgili bilmediğiniz neler var hiç düşündünüz mü? İşte bazı örnekler…

    Rüzgâr enerjisi, suya ihtiyaç duymayan tek alternatif enerji türü…

    • Rüzgâr enerjisi, dünyanın en hızlı büyüyen enerji kaynaklarından biri. Rüzgâr türbinleri rüzgârın kinetik enerjisini alır ve mekanik enerjiye dönüştürür. Jeneratörler daha sonra bu mekanik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürür.
    • İnsanlar yel değirmenlerini MÖ 2000'den beri kullanıyor. Tarihi belgeler yel değirmenlerinin önce İran ve Çin’de kullanıldığını gösteriyor. Denizciler yeni keşifler için rüzgârın gücünü kullanırken, çiftçiler yel değirmenlerinden su pompalamak ve tahıl üretmek için yararlandı.
    • İlk modern türbin 1940'larda Vermont'ta inşa edildi.
    • Rüzgâr enerjisi atmosfere zararlı gazların çekilmesini ortadan kaldırıyor. Bir rüzgâr türbini, havaya karışan 125 milyon metrik ton karbondioksiti azaltma kapasitesine sahip.
    • Artan nüfusla birlikte su talebi de artıyor. Rüzgâr enerjisi bizi suyun yanlış kullanımından kurtarıyor. Rüzgâr enerjisi, suya ihtiyaç duymayan tek alternatif enerji türü.
    • Rüzgâr türbinleri ne kadar yükseğe kurulursa rüzgâr o kadar hızlı, üretilebilecek enerji o kadar fazla oluyor.
    • Rüzgâr enerjisinde lider ülke Çin. Amerika Birleşik Devletleri, ikinci en büyük rüzgâr enerjisi üreticisi konumunda.
    • Rüzgâr türbinlerini çevreci bulmayanlar da var. Bunun nedeni de çok gürültü yapmaları ve kuşların ölümüne neden olmaları. Ancak elektrik hatlarının, taşıtların, yüksek binaların, hava kirliliğinin etkileriyle karşılaştırıldığında bu yaklaşımın hatalı olduğu söylenebilir. Bir başka eleştiri de rüzgâr enerjisinin değişken olması. Herhangi bir nedenle rüzgâr yoksa elektrik üretimi durur. Fakat rakamlar rüzgâr yatırımlarının her durumda en iyi çözüm olduğunu gösteriyor.
    • Rüzgâr enerjisi kırsal alanların ekonomisi üzerinde olumlu etki yaratır. Küçük kasaba ve köylerde rüzgâr türbinleri kurmak, yeni iş alanları yaratır. Ayrıca rüzgâr türbinlerinden üretilen elektrik, çevredeki il ve ilçelere de verilebilir. Bu da kırsalda iş ve ticaret açısından yeni fırsatlar yaratır.
    • Rüzgâr çiftlikleri, istihdam yaratır. Ayrıca rüzgâr çiftliği kurmak için bol miktarda alanın bulunduğu kırsal nüfusa kira geliri de sağlar.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu