YUKARI

Sürdürülebilir Yaşam

Eklenme Tarihi: 28 Haziran 2022

Ekolojik kaygı nedir, nasıl baş edilir?

  • Ekolojik kaygı da çağın artan sorunlarından biri. Ekolojik kaygı nedir, nasıl fark edilir ve bununla nasıl baş edilir? Hepsini sizin için derledik.

    İklim krizinin etkileri dünyayı farklı şekillerde etkiliyor ve birçok insan yaşanan afet ve belirtiler nedeniyle ekolojik kaygı yaşıyor. Ekolojik kaygı yaşayanlar sadece afet ve aşırı doğa olaylarını deneyimleyenler değil, yazılı ve görsel basının, farkındalık yaratmak için kullandığı dil bazıları için endişe verici olabiliyor. Psikolojik danışmanlık almak ekolojik kaygı tedavisinin etkili bir şekli ancak semptomları yönetmeye yönelik diğer yöntemler arasında belirli başa çıkma becerileri, dayanıklılık oluşturma ve aktivizme katılma da yer alıyor.

    İşte ekolojik kaygının bazı belirtileri…
    Ekolojik kaygı ya da eko-anksiyete, farklı belirtilerle ortaya çıkabiliyor. Bu belirtiler arasında en çok gözlenenler:
    • Artan stres
    • Üzüntü, düşük ruh hali ve umutsuzluk
    • Depresyon
    • Endişe
    • Sinirli olma hali
    • Çaresiz hissetmek
    • İletişim kopukluğu
    • Dünyanın geleceğine yönelik keder
    • Uyku sorunları
    • Korku

    Ekolojik kaygı neden oluşuyor?
    Ekolojik kaygıyı etkileyebilecek; kişisel deneyimlerden tutun, iklim krizinin kişisel ve ailevi güvenliğini tehdit etmesi korkusuna kadar bir dizi neden var. Bu nedenler, bilim insanlarınca 5 ana başlıkta toplanıyor:
    1. Ekolojik kaynaklı bir afet deneyimi yaşamak
    2. Çevresel tehditlerle ilgili bilgileri sürekli okumak ve izlemek
    3. Ekolojik ayak iziniz hakkında abartılı endişe yaşamak
    4. İklim değişikliğinden etkilenen bir bölgede yaşamak veya çalışmak
    5. Kırılgan bir nüfusun parçası olmak

    Ekolojik kaygı ile baş etmenin yöntemleri…
    Ekolojik kaygı henüz resmi bir ruh sağlığı teşhisi olmasa da anksiyete ve travma bozuklukları ile aynı semptomları taşır. Sosyal medyaya ara vermek, aktivizme daha fazla dahil olmak, dayanıklılık oluşturmak ve terapiye katılmak da dahil olmak üzere, bu semptomlarla başa çıkmak ve bunları azaltmak için önerilen birçok yöntem var...
    1. Medya tüketimini sınırlayın: Başta sosyal medya kanalları ve iklim krizinin etkilerini anlatan yazılı ve görsel haberlere sınırlama getirmek.
    2. Bilgilenerek aktif ve gerçekçi adımlar atın: Araştırmacılar, doğru bilgilenmenin, farkındalık artışının ve sağlıklı sınırlar içinde aktivist çalışmalara katılmanın ekolojik kaygı belirtilerini azalttığını belirtiyor.
    3. Gerçekçi yaşam tarzı değişikliklerini hayata geçirin: Gerçekçi değişiklikler yapmak, özel araç yerine toplu taşımayı tercih etmek, konulara iklim merceğinden bakmak, aşırı tüketimi azaltmak, atık yönetiminde küçük de olsa adımlar atmak kişisel olarak rahatlamayı sağlıyor.
    4. Doğa ile daha fazla temasta olun: Doğaya yakın olmanın birçok psikolojik sorun gibi ekolojik kaygıyı da azalttığı düşünülüyor.
    5. Psikolojik destekten yararlanın: Zihinsel sağlık endişeleri ve ekolojik sorunlardan korku duyduğunuzda, travma geçmişinizi analiz etmek, endişelerinizi keşfetmek ve semptomlarla nasıl başa çıkacağınızı daha iyi öğrenmek için terapist desteği almayı deneyebilirsiniz.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu