YUKARI

Çevre Koruma

Eklenme Tarihi: 18 Ağustos 2022

Pandeminin kirlilik etkisi büyüyor

  • Koronavirüs salgınının etkisiyle her ay tahminen 129 milyar yüz maskesi ve 65 milyar eldiven çöpe atılıyor.

    Koronavirüs salgını tüm dünyada devasa miktarda tek kullanımlık kişisel koruyucu atığın oluşmasına neden oldu. Araştırmalara göre; dakikada 3 milyon yüz maskesi çöpe atılıyor. National Geographic Türkiye’de yayınlanan bir makaleye göre; her ay tahminen 129 milyar yüz maskesi ve 65 milyar eldiven ile çok fazla koruyucu sargı kullanılıyor. Atılan bu malzemeler okyanuslarımıza ulaştıkça bu etki gelecekte uzun süre hissedilecek. Uzmanların bu konudaki önerisi, yıkanabilir yüz maskelerinin kullanılması.

    Onlarca yıl risk oluşturacak
    Dünyanın dört bir yanından toplum bilimi gözlemlerini bir araya getiren araştırmaya göre; tek kullanımlık yüz maskeleri ve plastik eldivenler, yüzlerce yıl olmasa da onlarca yıl boyunca vahşi yaşam için devam eden bir risk oluşturacak. Dünyanın en ıssız bölgelerindeki adaların kıyılarına vuran maske ve eldivenlerin sayısı günden güne artıyor. Nisan 2020'de yapılan bir çalışmada, küresel olarak atılan çöplerin yaklaşık yüzde 2.4'ünü oluşturan tek kullanımlık eldivenlerin oranı 2022 yılında yüzde 0.4’e geriledi.

    Hayvan ölümleri artıyor
    Bilim insanları dünyanın dört bir yanından, atılan maske ve eldivenler nedeniyle ölen hayvanlarla ilgili paylaşım yapıyor. Bacaklarına dolanan bir maske nedeniyle yürümekte zorlanan martılar, bir yüz maskesini yediği için ölen penguenler… Kirlilik sadece kuşları değil, yarasaları, yengeçleri, kirpileri ve ekosistemdeki birçok canlıyı etkilemeyi sürdürüyor.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu