YUKARI

Sürdürülebilir Yaşam

Eklenme Tarihi: 13 Eylül 2022

İklim değişikliği sosyal istikrarı tehdit ediyor

  • Tüm dünyayı etkisi altına alan iklim krizinin bazı sosyal etkilerini sizin için derledik.

    İklim değişmeye devam ettikçe, milyonlarca yoksul insan aşırı olaylar, sağlık etkileri, gıda güvenliği, geçim güvenliği, göç, su güvenliği, kültürel kimlik ve diğer ilgili riskler açısından daha büyük zorluklarla karşı karşıya kalıyor. Ne yazık ki iklim değişikliği, küresel eşitsizlik kalıplarını çok daha derinleştiriyor.

    İklim değişimi nedeniyle çocuklar eğitimine devam edemiyor

    İklim krizinin sosyal etkileri şöyle özetlenebilir:

    • En savunmasız insanlar iklim değişikliğinin etkilerini en yüksek düzeyde hissediyor. Yaşlı yetişkinler, kadınlar ve çocuklar iklim değişikliğinin etkileriyle en az baş edebilecek olanlar arasında gösteriliyor.
    • İnsan sağlığı iklim değişikliğinden iki şekilde etkileniyor. Doğrudan hava koşulları nedeniyle ya da hava, gıda, ekosistemler, geçim kaynakları ve altyapıdaki değişikliklerin getirdiği olumsuz etkilerle. Bu etkileşim hastalıklara, sakatlıklara, ölüme ve kısaca acıya neden oluyor. Kötüleşen sağlık koşulları ise bireylerin ve toplumların iklim değişikliğine uyum sağlama kapasitesini azaltıyor.
    • Buzullar eriyor ve dünyanın tatlı su kaynakları giderek azalıyor. Tatlı suya ulaşımdaki zorluklar, su kaynaklı gerilimleri beraberinde getirebilir.
    • İklim değişikliği, özellikle kıyı fırtınalarına, kuraklığa ve deniz seviyesinin yükselmesine karşı savunmasız bölgelerde yaşayan insanları veya yoksulluk içinde yaşayan insanları, yaşlı yetişkinleri ve göçmen topluluklarını etkileyebilir. Benzer şekilde, bazı meslek ve endüstri türleri, iklim değişikliğinden kaynaklanan önemli zorluklarla karşı karşıya kalabilir. Açık hava turizmi, ticaret ve tarım gibi hava ve iklim ile yakından bağlantılı meslekler muhtemelen daha fazla etkilenecek.
    • Gezegenin gıda kaynağı iklim ve hava koşullarına doğrudan bağlı. Artan sıcaklıklar, kuraklık ve su stresi, hastalıklar ve aşırı hava koşulları, sofralarımıza ulaşan yiyeceklerin hem üretimini hem de yolculuğunu riske atıyor. Çiftçiler, artan sıcaklar nedeniyle artan oranda kalp krizi, sıcak çarpması ve yorgunluk gibi sorunlar yaşıyorlar. Artan ısı düzeyleri hayvanlara da zarar verebiliyor.
    • İklim krizinin kuşkusuz en kritik etkilerinden biri eğitim ile ilgili. Dünya yüzünde giderek daha fazla sayıda çocuk iklim değişimi nedenli olarak eğitimine devam edemiyor. İklim krizini yönetmenin en sağlıklı yolu eğitim düzeyinin artmasıyken bu ikilem dünyanın geleceğini riske sokuyor.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu