YUKARI

İklim Değişikliği

Eklenme Tarihi: 18 Kasım 2022

İklim değişikliği gökkuşağı sayısını artıracak

  • Yeni bir araştırma, iklim krizi nedeniyle gökkuşağı görülme sıklığında 2100'e kadar yüzde 5'e varan artış olacağını gösterdi.

    Dünyanın birçok yerinde gökkuşağının görülme sıklığı iklim krizi nedeniyle artıyor. Yeni bir araştırmanın bulguları, gökkuşağı görülme sıklığında 2100'e kadar yüzde 5'e varan artış olacağını gösterdi. Independent Türkçe'ye göre; iklim değişikliğinin gözden kaçan etkilerini izleyen ABD'li araştırmacılar, en az bir gökkuşağı görülmesi için uygun koşulları sağlayan gün sayısına odaklandı. Araştırmacılar, Flickr fotoğraf paylaşım sitesinde halka açık olan binlerce gökkuşağı fotoğrafını inceledi. Daha sonra küresel iklim verilerinden de yararlanarak bilgisayar ortamında bir simülasyon oluşturdu.

    Dünya ısındıkça sayı artıyor
    'Global Environment Change' adlı hakemli bilimsel dergide yayımlanan bulgular, dünya ısındıkça karasal bölgelerin yüzde 66 ile 79'unda gökkuşağı sayısının artacağını gösterdi. Gökkuşağının en çok da Tibet Platosu gibi yüksek rakım ve enlemlerde yer alan küçük nüfuslu bölgelerde görüleceği tespit edildi. Özellikle Hawaii gibi adalar, engebeli yapıları nedeniyle gökkuşağının sık görüldüğü noktalar olmaya devam edecek. Hawaii Üniversitesi'nden atmosfer bilimci Steven Businger, "Bunun nedeni, ada arazisinin günlük deniz meltemleri sırasında havayı kaldırması, açık gökyüzüyle çevrili bölgesel yağmurlar üretmesi ve güneşin görkemli gökkuşağı oluşturmasına olanak tanıması" dedi.

    Hem yağışlı hem de güneşli olmalı
    New York Üniversitesi'nden kara sistemleri uzmanı Kimberly Carlson, "Eskiden Hawaii'de yaşıyordum. Orada çarpıcı, kısa ömürlü bir gökkuşağı günlük hayatımın parçası olduğu için minnettardım. Bu yüzden iklim değişikliğinin gökkuşağı görme fırsatını nasıl etkileyeceğini merak ettim" dedi. Gökkuşağı, güneş ışınlarının yağmur damlalarında veya sis bulutlarında yansımasıyla meydana geliyor. Gökkuşağının görülebilmesi için hava hem yağışlı hem de güneşli olmalı. İklim krizinin daha fazla gökkuşağı manzarası yaratacak olması, kuraklık ve şiddetli seller karşısında pek de büyük bir teselli değil. Ancak araştırmacılar, iklim değişikliği nedeniyle doğanın ne kadar değişebileceğini vurgulamak için bunun gibi göz ardı edilmiş değişimlerden de söz edilmesi gerektiğini düşünüyor.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu