YUKARI

Sürdürülebilir Yaşam

Eklenme Tarihi: 03 Mayıs 2023

Hava kirliliği kalp ritim bozukluğunu tetikliyor

  • Çin'de 200 bin kişinin hastane kayıtlarına dayandırılan çalışmaya göre, hava kirliliğine maruz kalmak kalp ritim bozukluğu riskini artırıyor.

    Çin'de yapılan büyük bir araştırma, hava kirliliğindeki ani artışın kalp ritim bozukluğu (aritmi) riskini artırdığını ortaya koydu. The Guardian'da yer alan habere göre, yaklaşık 200 bin hastane başvurusuna dayanan araştırma, hava kirliliği seviyelerindeki artıştan sonraki ilk birkaç saat içinde aritmi riskinde önemli bir artış olduğunu ortaya koydu. Kalp ritim bozukluğu, kalp hastalığı ve ani kardiyak ölüm riskini artırabiliyor.

    Riskler 24 saat boyunca devam ediyor
    Şanghay'daki Fudan Üniversitesi'nden Dr. Renjie Chen, ortam hava kirliliğine akut maruziyetin semptomatik aritmi riskinde artışla ilişkili olduğunu bulduklarını belirterek; “Riskler maruziyetten sonraki ilk birkaç saat içinde ortaya çıkıyor ve 24 saat boyunca devam edebiliyor” dedi. Geçen yıl yapılan bir çalışma da, sağlıklı gençlerde ince partiküllü hava kirliliği ile aritmiler arasında bir bağlantı olduğunu ortaya koymuş ve bunun bir sağlık riski anlamına geldiğini doğrulamıştı. Daha önce yapılan bir çalışmada ise, İngiltere'de hava kirliliğinin yüksek olduğu günlerde yüzlerce kişinin kalp krizi, felç ve astım krizi geçirdikten sonra acil bakım için hastaneye kaldırıldığı tespit edilmişti. İngiliz Kalp Vakfı, 2020 yılında 160 binden fazla insanın hava kirliliğine bağlı felç ve kalp krizi nedeniyle ölebileceğini tahmin ettiklerini açıklamıştı.

    Sağlık etkileri kalp hastalığının ötesinde
    Hava kirliliğinin, tümörlerin büyümesini tetikleyen uykudaki mutasyonları uyandırarak akciğer kanseri oranlarını artırdığını gösteren araştırmayla sağlık etkileri kalp hastalığının ötesine uzanıyor. Çalışmanın yazarları, Canadian Medical Associatiown Journal'da yayınlanan bulguların, yoğun hava kirliliği sırasında risk altındaki insanları koruma ve genel maruziyeti azaltma ihtiyacını vurguladığını dile getirdi.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu