YUKARI

İklim Değişikliği

Eklenme Tarihi: 08 Aralık 2023

Bilim Net: 2050'ye kadar net sıfır şart

  • Dünya çapında tanınmış iklim bilimcileri, fosil yakıt kullanımının azaltılmasına dair bilimsel kanıtları içeren bir bildiri yayımladı.

    Tanınmış iklim bilimcileri fosil yakıt enerjisinin aşamalı olarak durdurulması konusundaki bilimsel kanıtlara dair süregelen tartışmalara karşı birleşerek ortak bir açıklama yayımladı. Açıklamada, fosil yakıtlardan aşamalı olarak çıkışa geçilmesinin ve 2050 yılına kadar net sıfır karbondioksit emisyonuna ulaşılmasının zorunlu olduğu vurgulandı. Exeter Üniversitesi'nden Pierre Friedlingstein, Ludwig – Maximilians Üniversitesi'nden Julia Pongratz, PIK'ten Johan Rockström, Hamburg Üniversitesi'nden Detlef Stammer ve İsveç ve Avrupa Uzay Ajansı'ndan Future Earth'ten Sophie Hebden ile Future Earth'ten Daniel Ospina açıklamayı imzalayan bilim insanları arasında yer aldı. Toplamda yüzden fazla bilim insanı bu açıklamayı imzaladı.

    2050 hedefi ve yol haritası
    Açıklamada, Paris Anlaşması'nın 1,5°C hedefini sürdürebilmek için fosil yakıtların aşamalı olarak terk edilmesinin gerekliliği vurgulanıyor. Fosil yakıtların azaltılmasıyla birlikte, karbondioksit giderme (CDR) yöntemlerinin de kullanılması gerektiği belirtiliyor. IPCC'nin değerlendirmesine göre, küresel ısınmayı 1.5°C'de tutabilme şansına sahip olmak için 2050 yılına kadar net sıfır karbon dioksit emisyonuna ulaşılması gerekiyor. Bu hedef, kömürün 2050'ye kadar tamamen terk edilmesini ve petrol ile gazın her on yılda yarıya indirilmesini içeriyor. Mevcut fosil yakıt altyapısının, dünya karbon bütçesinin üzerinde bir emisyon salımasına neden olacağı ve yeni planlanan altyapı ile fosil yakıt rezervlerinin bu bütçeyi aşacağına dikkat çekiliyor.

    CDR yöntemleri ve belirsizlik
    Açıklamada ayrıca, "Carbon Dioxide Removal" veya Türkçe ifadeyle "Karbon Dioksit Giderme" yöntemlerinin, doğanın karbon depolama kapasitesini artırmaya dayalı olduğu ve bu yöntemlerin belirsizliklerle ve tehditlerle karşı karşıya olduğu vurgulanıyor. Ayrıca gıda ve su güvenliği ile biyoçeşitlilik koruma arasında önemli çelişkiler bulunduğu ifade ediliyor. Bildiride, karbon bütçesinin daralması ve CDR yöntemlerinin ölçeklenebilirliği konusundaki belirsizliklere rağmen, tek kesin yolun fosil yakıt emisyonlarını minimum seviyeye düşürmek ve aynı anda CDR'ye yatırım yapmak olduğu vurgulanıyor. Doğal karbon yutaklarının net sıfır denkleminde yer almadığına dikkat çekiliyor.
    Bu bilimsel çağrı, 2050'ye kadar net sıfır karbon hedefinin kaçınılmaz olduğunu vurgulayarak, fosil yakıtlara olan bağımlılığın azaltılması ve CDR yöntemlerine yapılan yatırımın önemine vurgu yaparak bilimin bu konuda netliğini ortaya koyuyor.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu