YUKARI

Ekosistemler

Eklenme Tarihi: 20 Aralık 2023

Tatlı su balıklarının yüzde 25’i tehlike altında

  • Uluslararası Doğa Koruma Birliği’nin kırmızı liste güncellemesine göre dünya genelindeki tatlı su balıklarının yüzde 25'i kaybolma riskiyle karşı karşıya olabilir

    Günümüzde, dünyanın çeşitli bölgelerindeki tatlı su balıkları, yaşadıkları ekosistemlerdeki değişimler ve iklim krizi nedeniyle ciddi tehdit altında. Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN) tarafından yapılan kırmızı liste değerlendirmesi, bu tehlikenin boyutlarını açığa çıkaran önemli bilgiler sunuyor.

    Global ısınma ve aşırı avlanma etkili
    IUCN'nin değerlendirmesine göre, iklim değişikliği, su seviyelerinin düşmesi, mevsim değişiklikleri ve deniz suyunun tatlı su ekosistemlerine karışması gibi etkenler, tehdit altındaki tatlı su balıklarının yüzde 25’ini etkiliyor. Türler arasında, Kenya'daki Turkana Gölü soyguncusu balığından, Güneydoğu Asya'daki Mekong dev yayın balığına kadar birçok balık, soy tükenme riski altında. Global ısınma, kirlilik, aşırı avlanma ve su seviyelerinin düşmesi, popülasyonları olumsuz etkileyen başlıca faktörler arasında.

    Koruma çabalarının olumlu sonuçları görülüyor
    Pala boynuzlu antilobun Çad'da yeniden ortaya çıkması ve Sayga antilobunun popülasyonundaki artış, koruma çabalarının olumlu sonuçlarını gösteriyor. Ancak maun ağacı, Atlantik somonu ve yeşil kaplumbağalar gibi türler hâlâ ciddi şekilde tehdit altında. IUCN Başkanı Razan Al Mubarak'a göre, kırmızı liste güncellemesi, iklim krizi ve biyoçeşitlilik sorunlarına karşı koordineli çabaların önemini vurguluyor. Koruma eylemlerinin kalıcı olması için, iklim ve biyoçeşitlilik krizlerinin birbirine bağlı olarak ele alınması gerekiyor.

    Sürdürülebilir yönetim geçim kaynakları için kritik
    Endüstriyel ve sürdürülebilir olmayan maun ağacı hasadı, bu bitkinin sayısının son 180 yılda yüzde 60 azalmasına neden oldu. Atlantik somonu, habitat kaybı, küresel ısınma ve barajlar gibi faktörlerle yüzde 23 oranında azalarak tehdit altında listesine girdi. IUCN tatlı su balıkları uzmanı Kathy Hughes'a göre, tatlı su ekosistemlerinin doğru yönetimi, su akışının serbest bırakılması ve su kalitesinin korunması, türlerin azalmasını durdurmak için hayati önem taşıyor. Tatlı su ekosistemlerinin sürdürülebilir yönetimi, milyarlarca insanın hayati ihtiyaçlarını ve milyonlarca insanın geçim kaynaklarını korumak için kritik.

    Kararlı çabalar birleştirilmeli
    Orta Güney Pasifik ve Doğu Pasifik yeşil kaplumbağalar, küresel sıcaklıkların ve deniz seviyelerinin yükselmesinin etkisiyle tehlike altında. Artan deniz sıcaklıkları, yumurta başarısını etkiliyor ve yükselen deniz seviyeleri yuvaları tehdit ediyor. Bu değerlendirme, doğal yaşamın çeşitliliğini koruma ve iklim krizi ile mücadelede kararlı çabaların birleştirilmesi gerekliliğini bir kez daha ön plana çıkarıyor. Bilinçli koruma ve sürdürülebilirlik çabaları olmadan, dünya üzerindeki pek çok türün geleceği tehlikede olabilir.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu