YUKARI

Çevre Koruma

Eklenme Tarihi: 26 Aralık 2023

Biyoplastikler masum değil!

  • Yeni bir araştırma biyoplastik şişe ve çatal bıçak takımlarının doğada beklenildiği gibi çözülemediğini gösteriyor.

    5 Gyres Enstitüsü'ndeki araştırmacılar, biyoplastik ürünlerin, özellikle şişeler, pipetler ve poşetlerin, okyanusa atıldığında veya karada bırakıldığında nasıl bir çözülme sergilediğini inceledi. Şaşırtıcı bir şekilde, bu ürünlerin çoğu bir yıldan uzun süre sonra bile doğada çözülemedi. 64 hafta sonrasında bile biyoplastik öğelerin yüzde 78'inin bütün halinde kaldığı belirlendi.

    Büyüme çevresel sorunları getiriyor
    Biyoplastik endüstrisi dünya çapında hızla büyüyor ancak bu büyüme, beraberinde çevresel sorunları da getiriyor. Yılda yaklaşık yüzde 19'luk bir artışla 11.6 milyar dolarlık bir endüstri olmasına rağmen, biyoplastiklerin doğada çözülme konusundaki başarısızlığı düşündürücü.

    Biyoplastik ve petrol plastiği kardeş
    Biyoplastikler, mısır gibi doğal içeriklerden üretilse de, kimyasal ayarlamalar sonucunda petrol ürünlerinden yapılan normal plastiklerle hemen hemen aynı kimyasal yapıya sahip oluyorlar. Yani, doğa dostu gibi görünen bu malzemeler aslında çevresel tehditleri kopya çekiyor. Biyoplastik çözümünün bir yanılsama olduğunu bilmek, daha sürdürülebilir seçeneklere yönelmemiz gerektiğini vurguluyor. Geri dönüşüm sistemlerini güçlendirmek, bilinçli tüketim alışkanlıkları edinmek ve plastik kullanımını azaltmak, çevremizi koruma yolunda atılacak adımlar arasında.

    Gerçek sürdürülebilir çözümler gerekiyor
    Biyoplastiklerin çevresel etkileri konusunda gerçekleri sadece tüketicileri değil, endüstrinin de sorumluluk almasını gerektiriyor. Plastik kriziyle mücadelede, gerçekten sürdürülebilir çözümlere yönelmek ve çevresel etkileri en aza indirmek için birlikte çalışmak zorundayız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu