YUKARI

İklim Değişikliği

Eklenme Tarihi: 22 Ocak 2024

İklim değişikliği acil halk sağlığı krizi olarak ele alınmalı

  • İklim değişikliğinin dünyada yaşam süresini olumsuz etkilemesi, doğanın insan sağlığı üzerindeki etkilerini bir kez daha gözler önüne seriyor.

    İklim değişikliğinin dünya genelindeki yaşam süresine etkisi üzerine yapılan bir araştırma çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. 190'dan fazla ülkeden 80 yıl boyunca toplanan sıcaklık ve yağış verileri, iklim değişikliğinin sıcaklık artışları, değişen yağış döngüleri, doğal afetler ve sıcak hava dalgalarının yanı sıra zihinsel sağlık sorunları gibi faktörlerden kaynaklanan dolaylı ölümler nedeniyle insan ömrünün altı ay kadar kısalabileceğini gösteriyor. Araştırmacılar, sıcaklıkların iki Fahrenheit artması durumunda ortalama yaşam süresinin altı ay kadar azalabileceğini belirtiyorlar. Bu durumun özellikle kadınları daha fazla etkileyeceği ifade ediliyor. Onlarda bu sürenin on aya kadar çıkabileceği öne sürülüyor.

    Yaşam beklentisi beş ay düştü
    Bangladeş'teki Shahjalal Üniversitesi ve ABD'deki Yeni Sosyal Araştırma Okulu'ndan araştırma sorumlusu Amit Roy, "İklim değişikliğinin milyarlarca kişinin refahına yönelik oluşturduğu küresel tehdit, bunu bir halk sağlığı krizi olarak ele almanın acil gerekliliğinin altını çiziyor" ifadelerini kullandı. Doçent Doktor Roy, çalışma için 1940'tan 2020'ye kadar 191 ülkenin ortalama sıcaklık, yağış ve yaşam beklentisi verilerini analiz etti. Uzman, iklim değişikliğinin genel şiddetini ölçmek için sıcaklık ve yağış döngülerini birleştiren ve türünün ilk örneği olan ‘bileşik iklim değişikliği endeksi’ adını verdiği bir endeks oluşturdu. Roy yaptığı açıklamada, "Sonuçlar, iki Fahrenheit derecelik küresel sıcaklık artışının, ortalama insan yaşam beklentisini yaklaşık beş ay ve bir hafta düşüreceğini gösterdi" dedi. Dünya genelinde ortalama yaşam süresi 1960 ile 2020 arasında 55 yıldan 72 yıla yükseldi. Erkeklerin yaşam süresi 48'den 70'e, kadınların ise 52'den 74'e çıktı. Uzmanlar yaşam süresinde gözlemlenen bu gelişmenin bol ve besleyici gıdaya, temiz suya, daha iyi hijyene ve gelişmiş tıbbi bakımın yanı sıra antibiyotik ve aşılardaki yeniliklere erişimin kolaylaşması sayesinde olduğunu belirtti. Ancak verilere göre artan yaşam süreleri koronavirüs salgını ile birlikte yeniden düşüş gösterdi.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu