YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 22 Şubat 2008

Nükleer Santralin Baraj Projesi de Hazırmış

  • DSİ arşivinde yer alan bir haritada Akkuyu’da kurulması planlanan nükleer santralin soğutmasında kullanılmak üzere baraj projesi hazırlandığı ortaya çıktı. Mersin Nükleer Karşıtı Platform: "32 yıl önce alınan yer lisansı da iptal edilmeli"
        

    21.02.2008 Bianet

    Devlet Su İşleri (DSİ) arşivlerinde yer alan bir haritada, Akkuyu’da kurulması planlanan nükleer santralin soğutmasında kullanılmak üzere Sipahili Barajı projesinin hazırlandığı ve bu projenin ‘kesinleşen projeler’ arasında yer aldığı görülüyor.

    Yöre halkının Sipahili Barajı projesinden haberi yok ancak eski DSİ çalışanları, “Nükleer santral kurulmadığı için baraj projesi de yatırım programına alınmadı” diyor.

    Barajın amacı nükleer santral sulama

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, yer lisansı 32 yıl önce alınan Akkuyu Nükleer Santrali için beşinci kez ihaleye çıkmaya hazırlanırken DSİ 6. Bölge Müdürlüğü’nün arşivlerinde yer alan bir harita, santral için 1980’li yıllardan itibaren kapsamlı çalışmaların yapıldığını gösteriyor.

    Çizim tarihi tam olarak belirlenemeyen ‘6. Bölge Müdürlüğü Genel Durum Planı’ başlıklı haritada DSİ’nin İskenderun, Adana ve Mersin’de tamamladığı, kesin proje onayı aldığı ve fizibilitesini yaptığı projeler yer alıyor.

    Haritada, barajın amacı ‘Nükleer Santral Sulama’ ifadesiyle belirtiliyor. Haritada ‘Nükleer Santral sulama ihtiyacı yıllık 3,17 hektometereküp’ bilgisi de yer alıyor.

    Projeden yöre halkının haberi yok. Proje, İl Genel Meclisi’nin yatırım planları arasında da görülmüyor.

    Eski DSİ çalışanı uzmanlar bu durumu, Sipahili Barajı Projesi’nin Akkuyu Nükleer Santral Projesi için hazırlanmış olmasına bağlıyorlar.

    "Sipahili Barajı Projesi kesinleşmişti. Ancak nükleer santral kurulmadığı için bu projede yatırım programına girmedi. Haritada barajda ne kadar su tutulacağının yanı sıra, yılda ne kadar suyun nükleer santrale verileceği bilgisi de yer alıyor. Bu da projenin, nükleer uzmanlarının da katkısıyla hazırlandığını gösteriyor.”

    1980’li yıllarda Sipahili Barajı Projesi’ne konu olan Babadıl Çayı üzerinde bugün hiçbir tesis bulunmuyor. Yöre köylüleri, çaydan kendi imkânlarıyla su çekerek tarımsal sulamada kullanıyor.

    Nükleer Karşıtı Platform: Yer lisansı yeniden ele alınmalı

    Mersin Nükleer Karşıtı Platform Sözcüsü Kamer Gülbeyaz, nükleer santral için yıllar önce hazırlanan baraj projesinin, santralin yer lisansının yeniden gözden geçirilmesi gerekliliğini ortaya çıkardığını söyledi.

    Gülbeyaz, “Akkuyu nükleer santrali için yer lisansı 1976’da alındı. Bu lisansın yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor. Çünkü 32 yıl geçti yörede tarım, turizm gelişti, yerleşimler başladı. Çevresel Etki Değerlendirmesi raporlarının yeniden ele alınması lazım çünkü çevresel etmenler değişti” dedi.

    Akkuyu’da nükleer santral kurulmasına olanak veren yer lisansına karşı 32 yıl boyunca dava açılmadığını vurgulayan Gülbeyaz, “Yer lisansına imza atan Prof. Tolga Yarman bile bugün Akkuyu’da santral kurulmasına karşı. Yarman’ın imzasını çekmesi hukuksal olarak geçerlilik taşır mı, bu sıralar bu konu üzerinde düşünüyoruz. Yer lisansına karşı dava açıp açamayacağımız konusunda inceleme yapıyoruz” dedi.

    http://www.bianet.org/bianet/kategori/bianet/105069/nukleer-santralin-baraj-projesi-de-hazirmis
        

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu